Potpisima na Izjavi o namjeri između gradova Zagreba i Rima, gradonačelnici dvaju gradova Milan Bandić i Giovanni Alemanno, jučer su, uz prigodnu svečanost u prostorima rimske gradske uprave, otvorili put jačanju suradnje i razmjeni iskustava glavnih gradova Hrvatske i Italije.

Foto: zagreb.hr

U srdačnom i prijateljskom ozračju, gradonačelnici su razgovarali o sve većoj ulozi gradova u povezivanju regija i država, a Zagreb i Rim, svoju će suradnju jačati posebno na području kulture, povijesne baštine, sporta, urbanističkog i tehnološkog razvoja, gospodarstva, javnih radova, javnog prijevoza, zaštite okoliša, obrazovanja i turizma. Na kraju susreta kojemu su prisustvovali i veleposlanik RH u Italiji NJ. E. Tomislav Vidošević te zastupnik u talijanskom parlamentu i predsjednik talijansko-hrvatske grupe prijateljstva u talijanskom parlamentu Aldo Biagio,  zagrebački gradonačelnik pozvao je rimskog kolegu da posjeti Zagreb, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Jutros je gradonačelnik Bandić posjetio Domus Croata – Dom hrvatskih hodočasnika  “Blaženi Ivan Merz”, a prema protokolu, nakon potpisivanja Izjave i obraćanja novinarima, u društvu s domaćinom, veleposlanikom Vidoševićem, susreo se s predsjednikom i tajnicom Hrvatsko – talijanske udruge Rim, Mirkom Šikićem i Dragicom Hadrović. Osim prikaza aktivnosti zajednice, na susretu je bilo riječi i o Smotri umjetnosti i kulture zemalja istočne Europe postavljenoj u prestižnom prostoru Muzeja rimske civilizacije, a u sklopu koje  će se, od 14. travnja do 12. svibnja predstavljati hrvatska kultura, umjetnosti, glazba i gastronomija.