Hrvatski slikar Marijan Bingula pripadnik je brojne populacije umjetnika, koji nažalost nisu za života ostvarili adekvatnu valorizaciju svoga djela, cjelovitog ili parcijalnog.

Stjecajem okolnosti, u vihorima povijesnih preobrazbi s kojim je zajedno jurila i preobrazba kulture, mnogi su artisti ostali na rubu zanimanja javnosti ili čak posve izvan te magične granice koja vrijednosno potvrđuje ispunjenost jednog života, uspješnost jedne karijere.
Marijan Bingula kreirao je složeni, impresivni opus s oko dvije tisuće djela, ulja, akvarela i crteža, neumorno slikajući, stvarajući cikluse, koji će govoriti o jednom vremenu jer doista, što je slikar, bez obzira bio on anoniman ili poznat svima, što je on, ako ne najprije svjedok svoga vremena.

U opusu Marijana Bingule ističe se sugestivni ciklus ulja s morskim i kontinentalnim motivima, vrlo harmonične kompozicije, odmjerene, tihe, prepune dostojanstvene tišine, blago osvijetljene.

Pred nama su prostori života, rada, muka i radosti, blistava i zanosna ljepota priobalja, čvrstine i obilje polja unutrašnjosti, motivi domovine u ulju, viđeni očima radoznalog promatrača i oživljeni na platnu, onako, kako ju je slikar i doživio.
Tu su i profinjeni portreti, nježne mrtve prirode, igra kolora i oblika, valovita uzvišenja, brojna polja, luke, brodovi, crkvice na uzvišenju.
Ulja na platnu i lesonitu različitih formata Marijana Bingule povezani su temeljnim elementom, nose u svojoj nutrini smiraj koji prelazi na gledatelja, smiraj duše, vlastite intime.

Motivi ovoga slikara nalaze svuda oko nas, neki su nam poznati a neki nisu, neke vidimo, opažamo a druge ne.
Bingula je odabrao motive koji su njemu bili zanimljivi i izazovni, promišljajući o njima, mislio je o vremenu u kome se nalazi, ostavljajući vidljivi trag bojom, kistom, kreirajući krajobraze s motivima gora i dolina, rijeka i mora, planina i oblaka i čudesne tišine usred svega toga.
Marijan Bingula zaokružio je na sebi svojstven način sugestivni ciklus ulja vrlo seriozno i nadahnuto jer on je strastveno slikao svojim srcem i svojom dušom, ne obazirući se ni na što, ni na koga.

Opus ovoga slikara još uvijek čeka da bude otkriven i valoriziran onako kako zaslužuje i istinski vrednovan, no to nas ni malo ne sprječava da uživamo u slikarstvu Marijana Bingule.

Miroslav Pelikan