Početna Moj Zagreb Karijera Stres je jednako važan kao i ozljede na radu

Stres je jednako važan kao i ozljede na radu

stres, ilustracijaČetiri petine europskih menadžera izrazilo je zabrinutost stresom vezanim uz radno mjesto, sudeći po Europskom istraživanju poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju (ESENER). Prema istraživanju, stres na radnom mjestu postaje poslodavcima jednako važan kao i ozljede na radu (79%). Stres na radnom mjestu vrlo je izražen u zdravstvenom i društvenom radu (91% kompanija smatra ga ponešto ili čak vrlo zabrinjavajućim) te u školstvu (84%).

“Uz financijsku krizu koja je u punom zamahu, 79% europskih menadžera je zabrinuto stresom na radnom mjestu, što je već prepoznato kao značajan teret produktivnosti u Europi”, rekao je direktor Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA) Jukka Takala. – Usprkos značajnoj zabrinutosti, itekako nas brine činjenica da je samo 26% europskih organizacija donijelo procedure za ublažavanje stresa. Studija ESENER ističe važnost učinkovite podrške tvrtkama koje se bore sa stresom, a to će biti od presudne važnosti ako želimo imati zdravu i produktivnu radnu snagu koja je u stanju povećati europske gospodarske rezultate i konkurentnost”.

Studija ESENER je pokazala i kako 42% predstavnika poslodavaca smatra da je rješavanje psihosocijalnih rizika puno teže od ostalih rizika za sigurnosti i zdravlja na radnom mjestu. Osjetljivost tih rizika (53%) kao i mala osviještenost (50%) glavne su prepreke učinkovitom rješavanju psihosocijalnih rizika, navodi studija. Također, manje od trećine tvrtki iz 27 zemalja članica EU, navelo je da ima procedure koje se bave zlostavljanjem ili uznemiravanjem (30%), nasiljem povezanim s radom (26%), ili stresom povezanim s radom (26%).

Uključenost radnika ključni je čimbenik u upravljanju zdravljem i sigurnošću

Studija ESENER pokazala je da radna mjesta u čijem kreiranju sudjeluju radnici imaju veće izglede uspješno provoditi mjere za očuvanje zdravlja i sigurnosti. To je itekako slučaj kod manjih poslodavaca, kod kojih je participacija radnika važan okidač u uspješnom upravljanju psihosocijalnim rizicima. Mjere za rješavanje psihosocijalnih rizika kao što su nasilje, stres i bullying, primjenjuju se dvostruko češće u tvrtkama koje se savjetuju sa svojim radnicima nego u onima koje provede vlastite mjere bez uključivanja radnika.

Veličina ne mora nužno biti prepreka učinkovitom upravljanju rizicima

Studija ESENER pokazala je kako su glavne prepreke u provođenju mjera zaštite na radu nedostatak resursa (36%) poput vremena, osoblja ili novca, te nedovoljna osviještenost (26%). Rezultati studije također su pokazali da i manje tvrtke mogu samostalno provoditi procjenjivanje rizika, iako im je za to potrebna podrška u vidu stručnosti, savjeta i alata za učinkovito upravljanje rizicima, kao i za osmišljanje i provođenje uspješnih mjera prevencije.

Kroz kampanju i informacijske usluge EU-OSHA radi na podizanju svijesti o opasnostima na radnom mjestu i promicanju sveobuhvatnog i integriranog upravljanja rizicima. EU-OSHA nudi razne alate koji olakšavaju taj proces, posebno za male i srednje tvrtke. Novi alat za procjenu rizika (OiRAT) nudi liste, upute, brošure, upitnike i interaktivne alate iz cijele Europe, a može se besplatno preuzeti s Internet stranica.

– Ohrabruje da se prema rezultatima istraživanja, u većini poglavlja, Hrvatska nalazi u europskom prosjeku, a u pojedinim segmentima zaštite na radu i ispred pojedinih tzv. starih članica EU – izjavio je Zdravko Muratti, načelnik odjela zaštite na radu pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Pitanja iz zdravlja i sigurnosti na radu redovito se iznose na upraviteljskoj razini (po zemljama % pravnih subjekata)

grafikon

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here