Prva fotomonografija zagrebačkih murala i grafita pod nazivom «STREET/ART/ZAGREB» u izdanju Centra KNAP, autorice Anje Planinčić, biti će predstavljena 10. veljače 2017. s početkom u 19.30 sati u dvorani Centra KNAP, Ivanićgradska 41a.

Fotomonografija STREET/ART/ZAGREB sadrži 280 strana, a predstavlja više od 200 radova i 95 autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama.

Centar kulture na Peščenici – Knap već dugi niz godina prati uličnu umjetnost grada Zagreba, tako je ova fotomonografija bila logičan nastavak dugogodišnje uključenosti u urbanu kulturu Peščenice, pa i šire. Ovim tiskanim izadnjem sačuvati će se od zaborava barem dio zidova koji su svojom estetikom to zaslužili, jer ovakav način uličnog stvaralaštva na žalost ima  svoj vijek trajanja.

knjiga 2

«Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice. Lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti.

Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave. Priča o grafitima, ove foto monografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu.

Tako će ova foto monografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija.»  autorica Anja Planinčić

Nakon službenog dijela promocije, pozivamo vas da nam se pridružite na afteru s DJ Chill-om u foajeu kazališta Centra KNAP.