Petorica radnika Diokija od sinoć štrajkaju glađu na postrojenjima, na visini od pedeset metara, a jedan je danas već završio na hitnoj pomoći.

Premda su radnici, vođeni stožerom za obranu Diokija, zauzeli pogone i upravnu zgradu tvrtke, egzistencijalni problemi doveli su radnike do ruba očaja. Petorica radnika odlučila se na drastičan korak i otpočela štrajk glađu, koji uključuje i izbjegavanje konzumacije vode.


Ovo posljednje najviše plaši njihove kolege.

”Zabrinuti smo za njihovo zdravlje, jer odbijaju čak i vodu, što je vrlo opasno na ovoj visini. Pokušali smo ih nagovoriti da se barem spuste i nastave štrajk na zemlji ali oni se ne daju” govori Srđan Perković, njihov kolega i povjerenik podružnice Sindikata naftnog gospodarstva u Diokiju.

Naime, ova akcija nije ideja Stožera za obranu Diokija, već individualna akcija nekolicine radnika, potaknuta Bojanom Kovačićem, dragovoljca Domovinskog rata. Kao hrvatski branitelj proveo je 742 dana u Hrvatskoj vojsci, dok kao šef smjene proizvodnje etilena ima 25 godina radnog staža. Ne prima vojnu mirovinu, nema dijagnosticiran PTSP, sve što traži su njegova poštenim radom stečena, a zakonom osigurana prava.

Nakon i šeste neisplaćene plaće, Bojan je odlučio napisati pismo i njemu izraziti sav svoj očaj, te ja najavio da od 12. ožujka odbija uzimati hranu i vodu toliko dugo dok ga ne izdaju svijest i tijelo.

U pismu upućenom ministrima hrvatske Vlade, vjerovnicima, financijskim moćnicima, Robertu Ježiću, među ostalim stoji i slijedeće:

Na ovaj očajnički korak natjerali su me svi odgovorni za nastanak situacije u našoj tvrtki. Oni će se prepoznati sami. To su ljudi bez morala i grižnje savjesti. Uskraćuju mi pravo na život i materijalnu sigurnost. Uskraćuju mi pravo na isplatu mojih zarađenih plaća. Svojim vještim manevrima ugrožavaju moju zakonski stečenu imovinu. Ugrožavaju pravo na daljnje školovanje i dostojanstven život mog djeteta i obitelji, a govore kako je obitelj temelj društva.

Kovačić i njegovi kolege jasno poručuju kako neće prekinuti štrajk, niti se maknuti sa postrojenja sve dok svi njihovi radni kolege ne dobiju svoje plaće i otpremninu.


”Da nam sad netko dođe i ponudi ogromnu lovu samo da se maknem, naš odgovor je – nema šanse” ističe Kovačić, jer ovo ne čine za sebe već za sve svoje kolege. Ipak, Kovačić je svjestan da njegovo pismo i njihov čin neće ni najmanje dodirnuti ljude odgovorne za propast ovog petrokemijskog diva i egzistencijalnu ugroženost više od šesto radnika i njihovih obitelji.

Stožer za obranu Diokija najavio je za idući tjedan javni prosvjed pred ministarstvima financija i gospodarstva, nezadovoljan što predstavnici radnika ne mogu prisustvovati svim razgovorima vjerovnika o restrukturiranju Diokija.

Izvor: www.infopunkt.tv