Početna Vijesti Business Što trebamo znati o KASKO osiguranju?

Što trebamo znati o KASKO osiguranju?

promo

Vožnja je sastavni dio modernog života, a vozilo često neizostavan dio naše svakodnevice. No, s vremenom se često dogodi nešto nepredviđeno. Niste ni prvi niti zadnji koji su se malo preračunali prilikom skretanja u prijateljevo dvorište, nehotice ogrebavši branik. Niste niti prvi niti posljednji koji nije uspio skloniti automobil za vrijeme tuče ili se nije sjetio ukloniti laptop sa zadnjeg sjedišta pa ste pronašli razbijeno staklo. Bez obzira koliko se pažljivo ponašali u prometu i izvan njega, stvari se jednostavno ponekad ne odvijaju po planu. Svakom vozaču se može dogoditi da njegov limeni ljubimac bude oštećen, bilo to veliko ili malo oštećenje.

Jasno vam je zašto bi osiguranje automobila trebala biti pametna i mudra odluka koja će vas zaštititi od nenadanog financijskog troška i da oštećenja ne znače kraj vašeg putovanja s vašim vozilom? Postoje koraci koje možete poduzeti kako biste stvari vratili u prvobitno stanje.

Auto osiguranje jedno je od zakonski obveznih osiguranja u Republici Hrvatskoj i njegova je primarna svrha da pokrije svu štetu koju u prometnoj nezgodi nanesete drugima. Međutim, ako nepažnjom ili nesretnim slučajem, nanesete štetu i svom automobilu, troškove snosite sami, osim ako uz obaveznu policu auto osiguranja niste uzeli i dodatna pokrića ili ako niste ugovorili policu KASKO osiguranja.

Što trebamo znati o KASKO osiguranju?

Primarni zadatak KASKO osiguranje  je omogućiti financijsku stabilnost vlasniku automobila u slučaju velikih šteta ili totalne štete na vozilu. Ovo osiguranje je dobrovoljno i  pokriva štetu koju na vašem automobilu može uzrokovati nezgoda u prometu, ali za razliku od police obveznog auto osiguranja, KASKO će pokriti štetu čak i kada ste vi krivi za štetni događaj.

Pokriva i štete na vozilima koje su se dogodile izvan prometa, odnosno oštećenja nastalih uslijed  pokušaja provale, krađe te raznih vremenskih nepogoda. Naravno, KASKO ne pokriva štetu ako ste vozili pod utjecajem alkohola ili opijata, kada nemate važeću vozačku dozvolu te uslijed namjernog izazivanja i provociranja nezgode. Logično, zar ne?

Koliko će vas to koštati ili kako se formira cijena za KASKO osiguranje

Za KASKO osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje kako je preskupo i neisplativo. Međutim, kada se uzme u obzir činjenica da čak i najmanji popravak na novom automobilu može koštati kao godišnja KASKO premija, promijenit ćete mišljenje.

Logično, osnovica za obračun premije KASKO osiguranja je novo nabavna vrijednost vozila. Često je korisnicama ovo neobično budući da žele uplatiti KASKO osiguranje za automobil star nekoliko godina. Nemojte da vas to buni, jer u ćete u slučaju nezgode dobiti odštetu u vrijednosti novih dijelova, a ne rabljenih. Međutim, svake se godine, sa starenjem vozila i protokom vremena, uračunava se i dodatni popust.

Također, cijena se formira i prema specifičnim karakteristikama vašeg vozila, ali  i vas kao vozača. Jezgrovito rečeno, osiguravajuće društvo cijenu police KASKO osiguranja određuje prema vjerojatnosti da će morati isplatiti naknadu u slučaju štetnog događaja, a na tu vjerojatnost utječu mnogobrojni faktori kao što su: starost vozila, njegova marka, snaga i ostale karakteristike, ugovara li ga pravna ili fizička osoba te vaša dob, iskustvo i sklonost nezgodama u prošlosti. Naposljetku na cijenu KASKO osiguranja utječe i stečeni bonus, a praksa većine osiguravajućih društava je da se za svaku godinu bez štete bonus povećava do maksimalno 50 posto.

Jedan od značajnih faktora kod formiranja cijene svakako je snaga motora automobila izražena u kilovatima (KW). Kod motocikala to je obujam motora u kubičnim centimetrima (ccm), a kod teretnih vozila to je najveća dopuštena masa (NDM). Slijede godina proizvodnje te model automobila pa je tako premija KASKO osiguranja za novi sportski automobil skuplja od one za rabljeni obiteljski automobil srednje klase.  Neka osiguravajuća društva, prilikom formiranja cijene, uzimaju u obzir i sigurnost automobila pa je tako cijena KASKO police manja ako vaše vozilo ima sustav upozoravanja na sudar, autoalarm ili sigurnosne kamere. Premije znaju biti niže i ako imate veći automobil s dobrom sigurnosnom ocjenom jer se takva vozila automatski smatraju sigurnijima od manjih automobila s istom ocjenom.

U sklopu projekta SIGURNIJE SUTRA, društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje proveli su uličnu anketu kako bi provjerili razinu informiranosti građana o KASKO osiguranju. Zanimljive odgovore iz ankete pogledati možete u videu.

SIGURNIJE SUTRA

SIGURNIJE SUTRA je informativno-edukativni projekt financijske pismenosti na području osiguranja kojeg provode društava za osiguranje i Hrvatskog ureda za osiguranje s ciljem afirmacije i popularizacije financijske pismenosti građana. Na web stranici www.sigurnijesutra.huo.hr možete pronaći relevantne i važne informacije iz svijeta osiguranja, otkriti kako se osigurati i financijski zaštititi i od ostalih rizika te doznati zašto je danas, možda više nego ikad prije, važno imati policu osiguranja imovine. Dodatne informacija o kampanji možete doznati i putem društvenih mreža Facebook: http://www.facebook.com/sigurnijesutra/ i Instagram: www.instagram.com/sigurnije_sutra

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje