U nedjelju ujutro puštena je u promet prva uporabna cjelina obnovljenog remetinečkog rotora koja obuhvaća cestovne prometnice, tunelske podvožnjake i sve pristupne cestovne pravce iz Remetinečke ceste, Dubrovačke avenije, Jadranske avenije i s Jadranskog mosta.
 
Tom je prigodom zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio početak radova na drugoj uporabnoj cjelini koja uključuje tramvajsku prugu, pješačke i biciklističke staze te hortikulturno uređenje okoliša.
 
Gradilište na rotoru započelo je krajem 2018. godine, a završetak svih radova očekujemo do početka svibnja ove godine, rekao je gradonačelnik zahvalivši građanima na razumijevanju i strpljenju.

U sklopu prve faze otvarene su za promet dvije tunelske cijevi u dužini od 280 metara, kojima se spajaju Avenija Dubrovnik i Jadranska avenija u oba smjera. Kroz ta dva tunela prolazi oko 60 posto prometa što će olakšati prometovanje i ostalim vozilima. Ukupna investicija svih radova iznosi oko 330 milijuna kuna, od toga je 322 milijuna bespovratnih sredstava.

Što bi moglo biti problematično?

Šuma semafora. Stručnjaci smatraju da će semafori pomoći onima koji su dosad imali problema s uključivanjem na rotor s tri prometne trake. No, tu se praktično izgubio smisao rotora koji je tako pretvoren u samo još jedno veliko raskrižje jer se ugušila sva protočnost koju rotori prirodno imaju.

No, podvožnjakom je poboljšana protočnost onima koji su na putu, primjerice, prema ili iz Karlovca, jer promet sada teče bez zaustavljanja na rotoru.

Ostatak u svibnju

Dovršetak drugog dijela, tramvajske pruge, pješačke i biciklističke staze i okoliša, očekuje se početkom svibnja, a kako doznajemo, tada će biti i službeno otvaranje rotora.

Ono što nas zanima – kakva su jutrošnja iskustva?