Rosacea je kožna kronična upalna bolest koji uzrokuje crvenilo i vidljive krvne žile na licu. U nekim slučajevima se mogu pojaviti i male kvržice ispunjene gnojem. Ovi znakovi i simptomi mogu trajati tjednima, čak i mjesecima prije nego što nestanu. Rozacea se često miješa s aknama i nekim drugim kožnim bolestima ili prirodnom rumenošću. Rosacea može pogoditi bilo koga u bilo koje vrijeme.

Međutim, najveću predispoziciju za razvoj ove bolesti imaju srednjovječne žene. Iako ne postoji lijek za rosaceu, terapija može pomoći u regulaciji bolesti i smanjenju simptoma. Etiologija bolesti je nepoznata, no može biti uzrokovana preaktivnim imunološkim sustavom, nasljednim čimbenicima iz okoliša ili kombinacijom ovih. Rosacea nije zarazna i nije uzrokovana nepravilnom higijenom. Upalne procese može izazvati više čimbenika:

 • začinjena jela i topli napitci
 • alkoholni napici, kao što je primjerice crno vino
 • ekstremne temperature
 • sunce ili vjetar
 • emocije
 • tjelesna aktivnost
 • vazodilatacijski lijekovi, kao primjerice lijekovi za tlak
 • kozmetika, proizvodi za njegu kože i kose

Prvotno liječenje rozaceje temelji se na uklanjanju potencijalnih uzročnika, kao što je primjerice kozmetika. Kod upalne vrste ove bolesti mogu se primjenjivati i antibiotici. Pošto se rosacea ne može liječiti, cilj terapije je samo držanje simptoma pod kontrolom.

Dr.Ivana Prkačin

Dermatolozi pacijentima s rozaceom preporučuju sljedeće savjete za njegu kože:

 • Očistite lice dva puta dnevno blagim cleanserima, ne sapunima. Nanosite preparate lagano, kružnim pokretima. Perite lice mlakom vodom, koristeći samo vrške prstiju. Lice ne brišite nego laganim tapkanjem ga osušite.
 • Svaki dan hidratizirajte. Vrlo je važno hidratizirati kožu ako imate rozaceu, bilo da je suha ili masna. Hidratacija pomoću hidratantnih krema omogućuje zadržavanje vode u koži. To može pomoći u ublažavanju upale i učiniti da se vaša koža osjeća ugodnije. Primjena hidratantnih sredstava poboljšava rezultate terapijskih tretmana za rozaceu.
 • Tijekom cijele godine štitite kožu od izlaganja suncu, koje može pogoršati rozaceu. Sunčevo zračenje se i smatra jednim od glavnih uzročnika pojave ove bolesti. Čak i tamnopute osobe mogu razviti rozaceu boravkom na suncu. Zaštitnu kremu nanesite prije izlaska iz kuće, čak i ako je oblačno vrijeme. Odaberite kremu koja neće iritirati vašu kožu. Preporučaju se kreme koje sadržavaju cinkov ili titanijev oksid (ili oboje), silikone (dimethicone, orcyclomethicone, ili cyclomethicone), bez dodanih mirisa, širokog spektra zaštite, SPF 30 ili više. Kreme za sunčanje s niacinamidom mogu pomoći u smanjenju crvenila.
 • Birajte proizvode za njegu kože koji su pogodni za rosaceu. Mnogi proizvodi za njegu kože i kozmetika mogu uzrokovati dodatnu iritaciju kože. Pri odabiru proizvoda za njegu kože i kozmetike obratite pažnju da oni ne sadržavaju alkohol, kamfor, mirise, glikolnu kiselinu, mliječnu kiselinu, mentol, natrijev lauril sulfat (sodium laurel sulfate), ureu, eukaliptusovo ulje, propilen glikol. Prije kupnje pročitate popis sastojaka određenog proizvoda koji vas zanima. Kako biste smanjili iritaciju koristite kreme umjesto gelova ili losiona i izbjegavajte astrigente i tonere. Mineralna kozmetika je najbolji izbor jer ne sadrži konzervanse ili nekakve druge aditive koji mogu uzrokovati iritaciju.
 • Prije korištenja proizvoda za njegu kože i kozmetičkih proizvoda, testirajte ih na vašoj koži. Testiranje može pomoći ako nikada niste probali proizvod ili smatrate da vam većina proizvoda smeta i uzrokuje iritaciju. Utapkajte malo proizvoda u blizini, ali ne na kožu sklonu rozacei kako biste ga testirali. Proizvod ne smijete koristiti ako vam uzrokuje smetnje na koži (peckanje, bockanje itd.) unutar 72 sata.
 • Budite nježni prema svojoj koži. Rozaceu može pogoršati sve što iritira vašu kožu. Trebali biste izbjegavati trljanje ili ribanje lica. Izbjegavajte krpice za pranje, spužvice za lice ili piling.

Danas su dostupne i tehnike za liječenje rozacee, koje pokazuju dobre kozmetičke rezultate, a to su primjerice dermoabrazija, ekscizija tkiva ili laserska terapija.