Ako je briga o zdravlju Vaša svakodnevica, tekst koji slijedi dodatno će Vas uvjeriti u ispravnost vaših zdravih navika, a ukoliko se ne sjećate kad ste zadnji put obavili neki od preventivnih pregleda, slijedeće rečenice neka budu poticaj da to što prije učinite!

U Hrvatskoj i svijetu posljednjih se desetljeća bilježi porast pojavnosti i smrtnosti od raka debelog i završnog crijeva. Jedan od uzroka je bolja dijagnostika i registracija oboljelih, a drugi mogući uzroci su npr. pušenje duhana te prehrana s previše crvenog, prerađenog i dimljenog mesa.

Što je rak debelog crijeva?

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od 2 najčešća sijela raka i u Hrvatskoj je 2. uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola (u muškarca iza raka pluća, a u žena iza raka dojke). Godišnje se otkrije oko 3000 novooboljelih, a u više od polovine njih bolest se u trenutku dijagnoze već ozbiljno proširila.

Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi bolesti mogu se spasiti mnogi životi. Istraživanja provedena na velikom broju stanovnika pokazala su da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog crijeva preventivnim pregledom stolice na golim okom nevidljivu krv. Ova bolest može se otkriti u početnom stadiju, kada su izgledi za izlječenje vrlo veliki. Štoviše, otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz crijeva rak se čak može i spriječiti.

U Hrvatskoj ljudi (pre)kasno odlaze liječniku i to zbog nedovoljnog znanja o stvarnoj mogućnosti ranog otkrivanja i prevencije. Bolesnici ne obraćaju pažnju na vidljivu krv u stolici, jer najčešće misle da su u pitanju samo hemoroidi, tako da se u više od 50% bolesnika otkriva u fazi postojanja regionalnih ili udaljenih metastaza. To je osobito loše u slučaju raka završnog dijela debelog crijeva, na što je moguće posumnjati već i temeljem razgovora s bolesnikom i digitorektalnog pregleda.

Cilj svih preventivnih programa probira je rano otkriti rak, predzloćudne tvorbe i ukloniti ih navrijeme, te tako dugoročno smanjiti pobolijevanje i smrtnost. Upravo su prevencija i rano otkrivanje provjereni, znanstveno utemeljeni i uspješni načini borbe protiv raka. Redovitom provedbom preventivnih pregleda moguće je poboljšati kvalitetu života i unaprijediti zdravlje  cjelokupnog hrvatskog stanovništva.

Ovom prilikom želimo Vas upoznati s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka debelog crijeva kojeg provodi veliki broj zdravstvenih djelatnika u organizaciji Ministarstva zdravstva.

Znate li da se rak debelog crijeva može ranije otkriti ili čak spriječiti?

S obzirom na to da se rak debelog crijeva razvija sporo tijekom više godina, ranim otkrivanjem prije pojave prvih znakova postižu se veliki izgledi izliječenja. Najčešća metoda ranog otkrivanja je pregled stolice na golim okom nevidljivu krv u stolici, koja je često prvi znak bolesti debelog crijeva. Ovom metodom moguće je otkriti ne samo rak već i polipe, od kojih su neki predstadij raka debelog crijeva, pa njihovo odstranjivanje djeluje kao prevencija daljnjeg razvoja do stadija raka. Osim toga, rano otkrivanje raka debelog crijeva ujedno i smanjuje potrebu za velikim kirurškim zahvatima pa mnoge osobe izbjegnu kolostomu (umjetno napravljen otvor na trbušnoj stijenci na koju se spoji crijevo te stolica izlazi u plastičnu vrećicu koju bolesnik treba redovito mijenjati).

Rano otkrivanje daje rezultate

Države u kojima je prosvjećivanje dovelo do razumijevanja da odazivanjem na takav pregled možemo i sami nešto napraviti za očuvanje zdravlja već pokazuju rezultate: kod većine bolesnika se sada otkrivaju samo polipi jer ne dolazi do nastanka raka. U susjednoj Sloveniji imaju upravo ovakva iskustva.

Što je Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva?

Iz Zavoda za javno zdravstvo se, određenim redoslijedom, svake 2 godine pozivaju svi građani od 50. do navršene 74. godine života na pregled stolice na nevidljivu krv. Poziv sadrži informativni letak i povratnu kuvertu s plaćenim odgovorom. Na poleđini pisma poziva nalazi se ‘Pristanak za uključivanje u Program’, uz mogućnost upisa razloga nesudjelovanja. Nakon Vašeg pozitivnog odgovora dobit ćete kuvertu s 3 test kartona za nanošenje uzoraka stolice koji se nakon uzorkovanja poštom šalju u priloženoj povratnoj kuverti na očitanje u pripadajući zavod za javno zdravstvo.

Sve osobe s pozitivnim nalazom pozivaju se na kolonoskopski pregled, radi utvrđivanja uzroka pojave krvi u stolici i istodobno uklanjanje polipa. Poziv sadržava uputu za pripremu (čišćenje crijeva) te kupovnicu koja služi za besplatno preuzimanje sredstva za čišćenje crijeva u ljekarni, te drugom kupovnicom koja se donosi pri dolasku na kolonoskopski pregled, kako bi se znalo da je osoba naručena u okviru ovog programa.

Ako se rak debelog crijeva otkrije ranije i njegovo liječenje započne ODMAH, on je IZLJEČIV.

Rak se može dogoditi bilo kome i zato treba djelovati odmah! Odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje i odazovite se na testiranje krvi u stolici.

Više informacija o ovoj važnoj temi možete pronaći na www.hzjz.hr

unapređenje