dijete, ilustracijaOno što je dugo najavljivano, a nekima se činilo kao nemoguće dogodilo se – zagrebački dječji vrtići dobili su akontacijske uplatnice s cijenama prema dohodovnom cenzusu, koji je u javnosti istican kao “Bandićev model”. Riječ je naplati po modelu koji je odbacila Gradska skupština pa je saznanje da su uplatnice ipak poslane komentirala Tatjana Holjevac potpredsjednica  skupštine.

– Po našoj odluci cijene vrtića su onakve kakve su bile, nemamo nikakve druge cijene. Nema nikakve osnove po kojoj gradonačelnik može poslati nekakve uplatnice. Priča se o tome da bi uplatnice išle kao akontacije, ali to ne može biti jer se vrtići plaćaju unatrag. To je još jedna od stvari koje ne možemo prihvatiti- komentirala je Holjevac na Radio Sljemenu, dodajući kako se tu radi i o predizbornoj kampanji gradonačelnika za državne izbore.

Iznos na uplatnicama je akontacija rekla je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević koja je pozvala roditelje da plate akontacijsku ratu koju će dobiti. Onim roditeljima koji još nisu dostavili dokumentaciju zaračunata je akontacija na najviši iznos od 2000 kuna, ali je Pavičić Vukičević najavila kako se to može promijeniti ako u narednih 15 dana dostave tajništvu vrtića tražene potvrde za subvencioniranu cijenu.

Udruge roditelja u više navrata su izrazile nezadovoljstvo zbunjujućim informacijama koje se odnose ne samo na cijenu vrtića, nego i na dokumentaciju koju roditelji trebaju predati. Tako u udruzi “Vrtić za sve” kažu kako su vrtići tražili i neku dodatnu dokumentaciju, ne samo ono što je najavljeno, dok u udruzi “Roda” sumnjaju da je akontacija samo način da se gradski uredi i gradonačelnik ograde od tužbi roditelja i udruga.

pa će se ovoga tjedna  gradske uprave  Kao što je i najavljeno, jutros su u zagrebačke vrtiće stigle uplatnice za svako dijete posebno, s novim razrednim cijenama. Kako bi se poštovala privatnost roditelja 33 tisuće djece uplatnice su dostavljene u omotnicama.

Zagrebačka skupština koja “Bandićev model” smatra nezakonitim prema nekim najavama već ovaj tjedan planira hitan sastanak.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here