slatkišiEuropska unija odredila je da se na prehrambenim namirnicama mora jasno označiti da sadržavaju štetne umjetne boje koje možda potiču hiperaktivnost kod djece. Od 20. srpnja na proizvodima s takvim sintetičkim bojama, uključujući žvakaće gume, bezalkoholna pića i pekarske ukrase, treba stajati upozorenje da mogu imati negativan utjecaj na aktivnost i pozornost djece. Istodobno hrana iz organskog uzgoja ne smije sadržavati umjetne boje, određuju propisi Europske unije, a na nova pravila upozoravaju na HRT portalu.

Istaknuto upozorenje o štetnosti za djecu moraju imati svi proizvodi koji sadržavaju žute azo-boje tartrazin (E102), sunset (E 110) i quinoline (E104); te crvene carmoizine (E122), ponceau 4R (E124) i allura (E129). Već dulje vrijeme se sumnja kako te boje uzrokuju alergijske reakcije, a jedna je britanska studija je također pokazala da potrošnja kombinacije azo-boja može izazvati hiperaktivnost i manjak pozornosti u djece.

Štetnost prehrambenih aditiva po zdravlje ljudi, posebno djece, posljednjih je godina predmet istraživanja brojnih studija. Za neke se čak sumnja da izazivaju teška oboljenja među kojima i rak. A dok se sumnje dokažu ili opovrgnu za neke od potrošača bi nažalost moglo biti prekasno.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here