Speedway je specifičan motociklistički sport u kojem vozači voze motocikle od 500 ccm koji nemaju kočnice, već samo kvačilo i gas. Pogonsko gorivo je metanol, a vozi se na stazi ovalnog oblika duljine 305 m, na podlozi od drobljenog kamena.

Stadion Milenium u srcu Međimurja jedina je ovakva staza u Hrvatskoj, ali i svakako jedan od najljepših u Europi te već dvanaest godina zaredom ugošćuje najbolje vozače svijeta na speedway utrkama!

Speedway Europsko Prvenstvo - Challenge 9

Finale kvalifikacija za Europsko speedway prvenstvo je pred vratima. CHALLENGE, kako se naziva, jer jest pravi izazov, održat će se u subotu, 20. svibnja, u 19 sati na stadionu Milenium u Donjem Kraljevcu. Poznata staza za svjetska i europska prvenstva koja nikad ne razočara i ovaj će put biti ring najboljim europskim vozačima koji će se boriti za prvih 7 mjesta koja vode u finale.

Domaći predstavnik, 27-godišnji Jurica Pavlic, europski prvak 2007., te juniorski viceprvak svijeta 2009. godine, velika nada svjetskog speedwaya, ni ove godine neće imati laku konkurenciju. Uz njega, nastupit će i Przemyslaw Pawlicki, Adrian Miedzinski i Kacper Gomolski, reprezentativci Poljske. Od Danaca dolaze Mikkel Bech, Michael Jepsen Jensen i Kenneth Bjerre, Ukrajinu predstavlja Andriej Karpow, Rusiju Andriej Kudriaszow, dok iz Latvije dolazi Andrzej Lebiediew. Za prvih sedam mjesta u Challengeu koja vode u Finala SEC-a borit će se i Finac Timo Lahti, Nijemac Martin Smolinski, Šveđanin Kim Nilsson, Danac Nicolai Klindt te Francuz David Bellego.

„Challenge“ je zadnja stepenica u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje se vozi u četiri finala u Poljskoj, Švedskoj i Njemačkoj.

 

Utrke se uživo prenose na Eurosportu, a Jurica Pavlic će dati sve od sebe da se kvalificira u ovo prestižno prvenstvo. „Utrke na domaćoj stazi su prednost, ali i veliki teret. S obzirom da ju poznajem u centimetar, očekujem, ali i od mene se očekuje, da ću s lakoćom odvoziti ovu utrku. No nitko ne uzima u obzir da sa mnom starta još 15 vrhunskih vozača i svaki od njih je sposoban pobijediti. Ja ću dati sve od sebe, vrlo sam motiviran i vjerujem da će publika uživati u odličnom speedwayu!“ – Jurica Pavlic.

Utrka počinje u 19 sati, a službeni trening u 14 h. Ulaznice će se prodavati po cijeni od 60 i 80 kuna, a moći će se kupiti cijeli dan na dan utrke. Stadion se otvara u 17 sati za publiku.