Foto: PRESSPetnaesti Špancirfest će se od 23. 08. do 01.09. održati na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre. Sudeći prema programu koji je Turistička zajednica grada Varaždina pripremila za slavljeničko izdanje festivala, Varaždin će i ove godine imati najposjećeniji hrvatski festival.

Nagradu su osvojili: Marija Kukec i Maša Žarnić

Tijekom proteklih četrnaest godina na varaždinskom je festivalu dobrih emocija nastupilo više od 13.000 izvođača sa svih kontinenata, a posjetilo ga je više od 2,3 milijuna posjetitelja. Na jedinstvenoj pozornici varaždinske povijesne jezgre i ove godine očekuje se deset raznovrsnih festivalskih dana, a zahvaljujući sponzorima festivala, koji su unatoč krizi i dalje uz Špancirfest, većina njih će i dalje biti besplatna za Varaždince i njihove goste.
Glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije

Glazbeni će se program, koji možemo definirati kao glazbeno putovanje od Turske do Velike Britanije, odvijati na 3 pozornice u povijesnoj jezgri te na Party Areni uz Dravu, do koje će, s Trga slobode, posjetitelje besplatno voziti Pan autobus. Puno bi prostora trebalo da se nabroje svi glazbeni izvođači koje će Varaždin ugostiti od 23. kolovoza do 1. rujna. Ipak, treba upozoriti na kozmopolitski i energični spoj orijenta i zapada turske grupa Baba Zula, neokrunjene kraljeve romske glazbe Bobana i Marka Markovića, silinu fada u interpretaciji Claudie Aurore, ali i na još jedan sjajan projekt prvoboraca novog vala Vlade Divljana i Maxa Juričića, pod nazivom Ljetno kino big band. Doda li se tome profinjena proizvodnja čiste glazbene energije belgijskih Triggerfingera, silina živih nastupa otočkog Skunk Anansiea te čarolija kudurua angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema, u 10 dana Špancirfesta putovat će se kroz glazbenu raznovrsnost.

Tu je i najbolje od hrvatske scene. Nakon 6 godina na Špancirfest dolazi Gibonni, Massimo je već stari prijatelj festivala, a tu su i dobitnici Porina za hit godine Opća opasnost. Varaždinsku glazbenu scenu na pozornicama Špancirfestu zastupat će Sagan, Mell & The Mindmills te Varaždinski tamburaški orkestar.

Cirkus kao način života

Posebna je pažnja ove godine posvećena programu uličnog performansa te će posjetitelji Špancirfesta moći uživati u vještini nekih od najcjenjenijih uličnih umjetnika Europe. Štoviše, festival će tijekom slijedeće dvije godine biti dio projekta Circus as a way of life koji je sufinanciran kroz programa Europske unije za razvoj kulturnih djelatnosti Culture. Partneri na projektu su i organizacije iz Francuske, Srbije, Kosova, Grčka i Albanije, a kroz projekt će se razvijati regionalna scena uličnog performansa. U sklopu projekta će se na Špancirfestu 2013 i Špancirfestu 2014 održavati kreativne radionice uličnog performansa te izvoditi programi nastali tijekom festivala, ali i na radionicama u ostalim zemljama koje pokriva projekt. Bit će to prilika da se svi zainteresirani još intenzivnije uključe u festival te zajedno s Turističkom zajednicom grada Varaždina kreiraju deset jedinstvenih dana ispunjenih dobrim emocijama.

OSVOJITE NAGRADU

Poklanjamo 2 x 1 ulaznicu.
Ukoliko želite osvojiti ovu nagradu, pošaljite nam odgovor na nagradno pitanje na mail adresu: [email protected] s naslovom ZG-Špancirfest, te navedite sljedeće podatke: ime i prezime, svoju punu adresu i broj telefona.
Nagradno pitanje: Koliko dugo se održava Šoancirfest?
Vaše prijave primamo do četvrtka, 22. kolovoza, nakon čega ćemo objaviti ime dobitnika.