humanitarni sajam knjiga na Bundeku (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)SOS Dječje selo obilježilo je svoj dan na Bundeku. U središtu pažnje bila su djeca koja su pripremila program za svoje vršnjake, učenike osnovnih škola pa i mlađe. Svoj dan željeli su podijeliti ne samo s djecom bez roditelja već i sa svima ostalima koji su sami ili u pratnji roditelja mogli program na Bundeku. Naime, cilj SOS dječjeg sela nije izolirati svoje štićenike, već nasuprot uključiti ih društvo kao članove zajednice s razvijenim samopouzdanjem, svjesne kako o puno toga u svome životu mogu sami odlučiti.

SOS Dječje selo Hrvatska djeluje od 1992. godine, no europska tradicija mu je puno duža. Prvo je utemeljio je Hermann Gmeiner prije 61 godinu u austrijskom gradiću Imstu, a otada njegova je ideja  prihvaćena u čak 132 zemlje svijeta. Gmeiner je nastojao djeci bez roditelja pružiti ne samo krov nad glavom i zadovoljiti njihove egzistencijalne potrebe. Bio je svjestan da postoje i one emocionalne, potreba za pravim domom i sigurnošću kakvu pruža obitelj. Tako su stvoreni i pojmovi poput SOS majka, SOS braća i sestre, SOS kuća i SOS selo. Također, osim SOS dječjih sela postoje i razni popratni projekti poput SOS dječjih vrtića, SOS kuća za mladež, SOS društvenih centri, SOS škola, SOS obrazovnih centara kao i SOS za hitne intervencije pa čak i SOS bolnice.

na danu SOS Dječjeg sela (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Umjesto klasičnih domova za djecu kvaliteta SOS Dječjeg sela Hrvatska je što nisu organizacijski opterećeni birokratskim pogledima na potrebe djece. Nakon srednje škole najambiciozniji imaju priliku nastaviti obrazovanje na fakultetu. Stječu više slobode i samostalnosti, potiče ih se na druženja, izlaske, a opet i dalje uživaju podršku SOS zajednice. Većina ipak završava samo srednju školu, ali samim činom dobivanja diplome ne izbacuje ih se na ulicu nego im se pomaže da se uklope u svijet rada i uživaju potporu još tri godine. Tako je ulazak u svijet odraslih manje stresan i svakako puno, puno primjereniji potrebama.

Vrijednost SOS Dječjeg sela Hrvatska do sada su prepoznali mnogi. No ipak, nikada ne treba zaboraviti da uvijek iznova dolaze nova djeca koja nakon što ostanu bez roditelja trebaju našu pomoć i podršku. Postoji više načina na koje i vi možete pomoći, pozivima na humanitarni telefon 060 840 840, online donacije, kupovina čestitki…

Više saznajte na: http://www.sos-dsh.hr/

na danu SOS Dječjeg sela (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)