Početna Izbor „Slike ljeta, slike Grada“ – Otvorenje izložbe Mihaele Rašice u Galeriji Crta

„Slike ljeta, slike Grada“ – Otvorenje izložbe Mihaele Rašice u Galeriji Crta

Galerija Crta vas poziva na otvorenje samostalne izložbe Slike ljeta, slike Grada Mihaele Rašice koja će se otvoriti u srijedu, 17. 5. 2023. u 19 sati u prostoru Galerije Crta (Švarcova 18, 1. kat).

“… Ljetno veče, oko osam sati. Tuku gradska zvona svoju zelenu zvonjavu. Njihov mjeden zvuk miješa se s piskutavim zavijanjem čiopa. Kao na poziv, lokalni stanovnici Svete Marije navlače šlape i izlaze na taracu s kutijom španjuleta. Muški nose majice-sokolice, tirake njih im se bijele na potamnjeloj koži kao čista i nova jedra. Žene nose široke veste i kotule pod čijim oblastima tijelo šeta slobodno i golo.

Postoji Dubrovnik sa zemljopisne karte i postoji sanjani Dubrovnik. Njegovim žiteljima je dobro poznat onaj sanjani grad. Taj se Grad pojavljuje rijetko. Zimi ga tek naslućujemo, u gruboj kori naranče ili glavama oleandra. A  ljeti; ljeti ga tražimo i nalazimo uvijek po rubovima i u pukotinama; u trenutcima tišine dok traje dvokorak zvukova zvona i žamora turista. U ovoj izložbi donosim svoje impresije Dubrovnika ljeti. Crtam friz crteža u tehnici prešanog ugljena i grafita na papiru. Na njemu se smjenjuju razni obrisi ljudi i pojava; automobili, brodovi, kupači, crkve, semafori… koji funkcioniraju kao utisci, impresije. Ne donosim o njima ni sudove ni stavove. Bivam u Gradu i s Gradom kao što biva njegov kamen. Šutim i trajem”, o svom radu piše Mihaela Rašica.

Izložbu možete razgledati do 31.5.2023.