U upečatljivom prostoru najstarijeg zagrebačkog hotela Jägerhorn Koncertna direkcija Zagreb predstavila je glazbena događanja u sklopu popularnog ciklusa Svijet glazbe. Gostovanje slavnog pijanista Arkadija Volodosa te koncert povodom 75. godišnjice osnutka Zbora HRT-a u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog zagrebačkoj publici pružit će doista bogatu kulturnu ponudu.

Ciklus Svijet glazbe u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb već više od četiri desetljeća pred zagrebačku publiku dovodi najeminentnija imena klasične glazbe trajno pozicionirajući Zagreb na glazbenoj kulturnoj karti. U sklopu Svijeta glazbe u travnju je u Zagrebu gostovao Simfonijski orkestar iz Luzerna, a jesen u metropolu donosi dva izuzetna koncerta. Tako je 22. studeni rezerviran za gostovanje velikog umjetnika kojeg ne treba puno predstavljati i koji ponovo u Zagreb dolazi nakon dvije godine, pijanista Arkadija Volodosa. Dva tjedna kasnije, 6. prosinca, u istom prostoru – Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog – obilježit će se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a povodom koje će nastupiti međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV) i Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem dirigenta Tončija Bilića.

Glasoviti pijanist Arkadij Volodos gostovat će u utorak, 22. studenog, u Zagrebu. Ovog genija glasovira zagrebačka publika jako je dobro upamtila 2014. kada je održao jedan od najčudesnijih i najizvrsnijih pijanističkih recitala kojim je doslovce raspametio publiku. Ovog puta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvesti će program Schumanna, Brahmsa i Schuberta kojim će zasigurno osvojiti jednake ovacije publike. Naime, ovog umjetnika izuzetne osobnosti, cijenjenog kao „genija glasovira“ odlikuju besprijekorna virtuoznost te jedinstven osjećaj za fraziranje, boju i poeziju. Upravo ga to čini idealnim „naratorom” romantičarskih glazbenih priča, a pod njegovim prstima i najjednostavnija barokna melodija jednako je fascinantna. Glazbeni kritičari nerijetko navode kako Volodos pomiče granice mogućeg i izvedivog na glasoviru. O izvanrednom talentu govori i zanimljiva umjetnička biografija – najprije je studirao pjevanje, nakon toga se zainteresirao za dirigiranje, a tek s petnaest godina ozbiljno se posvetio studiju glasovira. Danas se ubraja među najistaknutije i najtraženije pijaniste svijeta, a tome najbolje svjedoči i sam popis svjetskih dvorana, kao i orkestara i dirigenata uz koje redovito nastupa.

Dva tjedna kasnije, 6. prosinca 2016., također u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog suradnjom uglednog komornog orkestra Wiener Concert – Verein (WCV), Zbora Hrvatske radiotelevizije i dirigenta Tončija Bilića obilježiti će se 75. godišnjica osnutka Zbora HRT-a. Utemeljen četrdesetih godina prošlog stoljeća, Zbor Hrvatske radiotelevizije djelovao je najprije kao komorni ansambl, a s vremenom je prerastao u prvi profesionalni zbor u Hrvatskoj. Posljednjih sedamdeset godina njegov umjetnički identitet oblikovao je niz uglednih glazbenika. Velik repertoar Zbora obuhvaća skladbe a cappella i vokalno-instrumentalne skladbe u rasponu od renesanse do suvremenih djela, a osobita se pozornost posvećuje njegovanju hrvatske glazbene baštine.

Jubilarnu godišnjicu Zbora HRT-a upotpunit će i međunarodno ugledni orkestar Wiener Concert – Verein (WCV). Ovaj ugledni komorni orkestar utemeljili su članovi Bečkog simfonijskog orkestra 1987. godine. Njegov repertoar obuhvaća orkestralna djela skladatelja Bečke klasike pa sve do suvremene glazbe. Zagrebačka publika imat će priliku uživati u programu koji obuhvaća djela Purcella, Pärta, Paraća i Mozarta.

ARKADIJ VOLODOS, glasovir

22.11.2016., 19:30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Program:

  1. Schumann: Papillons, op. 2
  2. Brahms: 8 glasovirskih skladbi, op. 76
  3. Schubert: Sonata u A-duru, D 959

 

Proslava 75 godišnjice osnutka Zbora HRT-a

WIENER CONCERT – VEREIN (WCV)

ZBOR HRT-A

06.12.2016., 19:30

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog

Tonči Bilić, dirignet

Ivana Lazar, sopran

Ivana Srbljan, mezzosopran

Domagoj Dorotić, tenor

Ante Jerkunica, bas

Program:

  1. Purcell: Glazba za sprovod kraljice Marije, Marš, Z.860
  2. Purcell / B. Britten: Chaconne za gudače u g-molu

Arvo Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten za gudački orkestar i zvono

Frano Parać: Glazba za gudače

  1. A. Mozart: Rekvijem u d-molu, K 626

Ulaznice potražite na www.ulaznice.hr.

Više informacija:

www.kdz.hr