Zagrebačka Škola za modu i dizajn proslavila je 3. svibnja 2022. Dan škole i 30 godina dizajna u svom školskom vrtu te predstavila radove učenika modnim revijama uz suradnju s Ljupkom Gojić Mikić i Aleksandrom Dojčinović. Proslava se održala pod pokroviteljskom Obrtničke komore Zagreb i Direkcije izbora za Miss Hrvatske.

U prepunom školskom vrtu predstavljena je Haljina (ne)nasilja, kreirana i izrađena za poznati model i dizajnericu Ljupku Gojić Mikić. Osnovni dio haljine simbolizira transformaciju, preobražaj, borbeni duh i početak novog života. Stražnji dio haljine je plašt koji nosi simboliku straha, potrebu za transformacijom, i to je ono što još uvijek žena ima na leđima jer put transformacije dug, ali ga ona ipak ostavlja iza sebe. Ljupka je nakon dugo godina ovaj put prošetala pistom Škole za modu i dizajn u pratnji učenika koji su nosili različite majice sa porukama protiv nasilja te su tako zajedno poslali snažnu poruku.

Svoju kolekciju predstavila je i dizajnerica Aleksandra Dojčinović koju Škola za modu i dizajn ponosno ističe kao svoju bivšu učenicu. Njezinu kolekciju predivnih večernjih haljina nosile su kandidatkinje Izbora za Miss Hrvatske, koji također ove godine obilježava 30 godina.

Pored originalnih suradnji, predstavljene su i modne revije, radovi učenika i nastavnika poput Odijela za čitanje u suradnji sa knjižnicama grada Zagreba, modne revija 3 u 1, Staro, a novo – retrospektiva i modna revija Život je u boji. Ujedno, akademski slikari Škole za modu i dizajn predstavili su svoje radove u prigodnoj izložbi povodom proslave 30 godina dizajna.