U mirnom zelenilu zagrebačkog Podsuseda gdje osnovnoškolci i srednjoškolci svaki dan dolaze na nastavu, Epoha je prošlog petka proslavila svoj Dan škole. Uz prigodni program održan u prostorijama škole, naglasak je stavljen na predstavljanje radionica emocionalnog odgoja i načina rada škole te novitete koji se očekuju od ove školske godine, poput Poduzetništva i financija kao nove izvannastavne aktivnosti.

Svečanost je svojim nastupom otvorila vlasnica prvog hrvatskog i regionalnog kluba stand up komedije „Studio Smijeha“, stand up komičarka, copywriterica i autorica Marina Orsag, a ravnateljica škole Epoha Renata Brekalo predstavila je nastavni program i načela škole. Naglasila je važnost waldorfskih elemenata u nastavi te važnost izvannastavnih aktivnosti koje polaze svi učenici: Dramska, Zbor i Arts&Crafts, a koji jačaju socijalne kompetencije učenika.

Epoha je jedina škola koja u sklopu preventivnog programa već treću godinu zaredom provodi radionice emocionalnog odgoja utemeljene na znanstvenim spoznajama iz područja psihologije. Jedna od ključnih karakteristika škole je posvećenost emocionalnom odgoju svojih učenika, jer smatraju da emocionalna inteligencija ima ključnu ulogu u razvoju svakog djeteta. Radionice se održavaju 10 puta godišnje u nižim razredima i 17 puta u višim razredima osnovne škole, te u gimnaziji. One pomažu njihovim učenicima razvijati emocionalnu svijest, samopouzdanje i vještine komunikacije koje će im biti korisne tijekom cijelog života.

Praktičarka pozitivne psihologije i trenerica Mindfulnessa Lea Brezar, objasnila je iz prve ruke kako izgledaju radionice emocionalnog odgoja koje i sama vodi: „Svake godine stavljamo težište na razinu više, a ove godine ćemo praktično primjenjivati naučeno i razvijati brigu o sebi. Teme koje prolazimo su one koje su učenicima razvojno bitne, a tiču se općenito emocionalne inteligencije, osjećaja, emotivnih stanja, identiteta, morala, sukoba i nasilja, seksualnosti, obiteljskih odnosa itd. U aktivnostima se često dijelimo u grupe, razvijamo diskusiju i vježbamo toleranciju suprotnog mišljenja. Jako je zanimljivo s kojim žarom srednjoškolci uranjaju u raspravu i koliko se pak otvaraju u sigurnoj okolini. Ono što smo postigli ovim radionicama jest da se učenici često sjete alata koje smo vježbali u situacijama kada im je teško, ili pak potraže individualnu pomoć stručnog tima kad ih nešto muči.“

Sandra Mihelčić, CEO Business Media Group govorila je o novoj izvannastavnoj aktivnosti u školi Epoha – Poduzetništvu, na kojoj će biti i prva gošća predavačica. Ilustratorica, lutkarica i pripovjedačica Margareta Peršić završila je svečanost pričanjem bajke koja je sve sudionike upregnula i oživjela. Djelatnici škole i učenici posebno su ponosni na Muzej kemije koji je s učenicima 7. razreda pripremio učitelj Denis Petrović uz pomoć učiteljice likovnog, Kristine Dimitrov. Tijekom svečanosti učenici su prodavali pekmez od šljiva kojeg su sami napravili na nastavi tijekom protekle školske godine, skupljajući novac za kabinet kemije i fizike.

U Epohi svako dijete doživljava individualni pristup, ali za djecu sa specifičnim teškoćama koje traže dodatni angažman svih sudionika u nastavi, kreirali su alate koje koriste u pristupu djeci koja imaju specifične potrebe. Imaju tim stručnjaka koji radi s učiteljima kako bi pružili podršku i individualizirali način rada za svakog učenika.

1 Komentar

Comments are closed.