Iako se nama “laicima”, odnosno ljudima koji su potpuno izvan glazbenog biznisa, ponekad zna učiniti kako i nije veliki problem osnovati bend, stvarati glazbu, održati postavu na okupu, dogovoriti gaže, privući publiku i općenito – snimiti album, razgovarajući s prijateljima koji zapravo pokušavaju živjeti od toga – shvaćam koliki sam doista neznalica.

Grupu Skaut pratio sam od samih početaka, preslušavao demo njihova prvog albuma “Nož za dvoje” iz 2005. godine, uživao na promociji u Aquariusu na Jarunu i općenito – držao konstantno na oku. Nemalo sam se oduševio kada sam čuo kako će promociju novog albuma “Skaut II” imati ove srijede, 27. svibnja i to u jednom od najatraktivnijih koncertnih prostora u Zagrebu danas – Vintage Industrial Baru, a u sklopu redovnog klupskog programa u Vintageu Good Vibrations.

I upravo iz onog na početku spomenutog razloga, držim kako je to event koji se ne bi smio propustiti. Skautovci Davor Marinac (bubnjevi), Ivan Veljača (vokal, gitara), Gordan Dragić (gitara) i Tomislav Šušak (bas) naporno su radili kako bi, kako nam je i sam Veljača rekao, “došli do najreprezentativnijeg zvuka Skauta dosad”.

Uoči promocije u Vintageu u srijedu, razgovarali s Ivanom i Gocom (op.a: Gordan Dragić po mojem skromnom mišljenju na gitari čini čuda kakva se rijetko viđaju u Hrvatskoj) i zamolili ih da nam prokomentiraju današnji Skaut, deset godina nakon osnivanja.

Dugo smo čekali vaše nove stvari, kakav Skaut možemo očekivati na novom albumu?

Ivan: “Ovaj Skaut je definitivno, napokon, pravi Skaut kakvog smo od prvog dana htjeli snimiti. Mislim da smo snimili, ako ne najbolji album, sigurno najreprezentativniji album Skauta do sada.”

Goc: “Novi skaut zapravo je u velikoj mjeri i stari Skaut, samo što smo sada uspjeli prilično vjerno prenijeti energiju svirke i zvuk na snimku. Bit će intenzivno, energično i s dozom našeg smisla za humor.”

Koliko se tekstovi pjesama ili inspiracija za njih razlikuju danas od one prve godine kada ste krenuli?

Ivan: “Inspiracije se mijenjaju svaki dan, ali u nekim tekstovima koje sam napisao prije 10 godina nađem se i danas. U nekima čak i bolje nego onda (smijeh).”

Skaut
Ivan Veljača (Foto: Skaut Facebook page; Autor: Denis Dunaj)

Prerasli uzore

Koga bi izdvojili kao uzore i u kojem oni točno segmentu najviše utječu na vaš zvuk?

Ivan: “Mislim da smo u glavama lagano prerasli uzore iz mladosti, ali utjecaji su i dalje prisutni sa svih strana. Glazba danas toliko rapidno evolvira i toliko je prisutna u svim aspektima nasih zivota pa je praktično nemoguće da ne utjece na ono sto stvaras kao svoje.”

Goc: “Uzora je bilo puno još 2005. kada smo kretali, a sad ih je barem tri puta više, tako da je jako teško izdvojiti nekoga specifično. Osnova je još uvijek veliki rock zvuk, ali unutar toga se može prepoznati još masu toga što nam se sviđa – od hip hop utjecaja, preko delta bluesa do psihotičnih orkestralnih aranžmana.”

Gdje u Zagrebu bi voljeli nastupiti, a da niste dosad?

Goc: “Od većih mjesta – maksimirski stadion. Od realnih mjesta – nismo još nikad svirali u Močvari (smijeh). Bit će zanimljivo i u Vintageu.”

Ivan: “Na Šalati.”

Skaut
Gordan Dragić “Goc” (Foto: Skaut Facebook page)

Na koju vašu pjesmu baš “guštate”?

Ivan: “Svaki dan mi je najdraža neka druga. Trenutno najviše uživam svirati Čovjeka.”

Goc: “Od ovih s novog albuma Hiperpaleolitik i Vjerujem, a od starijih mi je fora Osa i Kako je umro Petar Pan.

Vintage Industrial Bar, srijeda 27. svibnja, negdje od 21 sat. Uz Skaut, u sklopu programa Good Vibrations nastupit će još i Achromatic Attic i Jam Ritual.

Preporuka redakcije Zagrebonline.hr – nipošto propustiti!