Danas, 19. ožujka, u prostorima zagrebačke Gradske uprave, održana je 3. sjednica Vijeća za prevenciju Grada Zagreba koju je sazvao i vodio gradonačelnik Grada Zagreba i predsjednik Vijeća Milan Bandić.

Foto: zagreb.hr

Sjednici su prisustvovali gotovo svi članovi Vijeća u kojemu su, uz predstavnike Grada Zagreba, i predstavnici Policijske uprave zagrebačke, Ministarstva pravosuđa, Zavoda za socijalnu skrb u Gradu Zagrebu, Gospodarske komore Zagreb i Obrtničke komore Zagreb te, kao gost, zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba g.Alen Ostojić koji je, u ime Gradske organizacije HSLS-a Grada Zagreba, uputio dopis gradonačelniku tema kojega je prevencija kriminaliteta i povećanje razine sigurnosti u Gradu Zagrebu.

Na 3. sjednici Vijeće je raspravljalo o Prijedlogu odluke o dopunama Odluke o komunalnom redu, a koji se odnosi na zabranu konzumiranja svih pića koja sadrže alkohol na javnim površinama, na i u blizini dječjih igrališta, odgojno-obrazovnih ustanova ( vrtići, osnovne i srednje škole) i sportskih objekata, osim kada se javne površine koriste za pružanje ugostiteljskih usluga ili za potrebe sajmova i javnih manifestacija na temelju odobrenja nadležnoga gradskog upravnog tijela. Prijedlogom bi se maloljetnim osobama, osim konzumiranja, zabranilo i posjedovanje alkoholnih pića na javnim površinama.

Podsjetimo, Prijedlog odluke Vijeću je dostavila Radna skupina osnovana na njegovoj 2. sjednici. Nakon rasprave, dogovoreno je da će predstavnici nadležnih gradskih ureda i Policijske uprave zagrebačke doraditi tekst Prijedloga odluke, radi prosljeđivanja Gradskoj skupštini na razmatranje i usvajanje.

Vijeće je na dnevnom redu imalo i prevenciju nasilja među mladima na području Grada Zagreba. Ocijenjeno je da je nasilje među mladima usko povezano s konzumiranjem alkohola (prema podacima Policijske uprave zagrebačke 2011. je 30% prekršaja počinjeno pod utjecajem alkohola). Zaključeno je da mjere što ih nadležna gradska i državna tijela poduzimaju nisu dostatne u borbi protiv sve učestalijeg nasilja među mladima. Zbog toga je dogovoreno da će se u lipnju ove godine na Zagrebačkom velesajmu organizirati cjelodnevna informativno-edukativna radionica na kojoj će, pored stručnjaka s tog područja, te zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića i predsjednika Gradske skupštine, sudjelovati gradski zastupnici, članovi vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, pročelnici gradskih upravnih tijela, predstavnici nadležnih državnih i gradskih institucija, škola, roditelja te predstavnici Crkve.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here