Otkrivši ljubav veleposlanika prema fotografiji fotograf Damir Hoyka osmislio je projekt Veleposlanici za biološku raznolikost.

U sklopu tog projekta u Zoološkom su se vrtu okupili Philippe Benoit,  veleposlanik Kraljevine Belgije, Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, Tanya Dimitrova Dimitrova,  veleposlanica Republike Bugarske, Juan Luis Nilo Valledor, veleposlanik Republike Čile, Maciej Grzegorz Szymański,  veleposlanik Republike Poljske i Stavros Tsiepas, veleposlanik Helenske Republike.

Za njih je slavni hrvatski fotograf organizirao seminar Fotosofia 4 All kroz koji je veleposlanicima pružena poduka iz fotografske teorije, ali i stručno vodstvo tijekom fotografiranja životinja.

„Zahvalni smo veleposlanicima akreditiranima u Hrvatskoj što su se uključili u promicanje očuvanja biološke raznolikosti. Želja nam je osvijestiti građane o vrijednosti flore i faune iz njihove neposredne blizine, ali i cjelokupne biološke raznolikosti planeta Zemlje. Ističući ljepotu prirode ulovljenu objektivom fotoaparata nadamo se da ćemo što više građana potaknuti na njezinu zaštitu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba.

Razvijajući projekt Hoyka je osmislio fotografski seminar zanimljiv kako onima koji se fotografijom intenzivno bave, tako i potpunim amaterima.

„Fotosofia 4 All u Zoološkom vrtu kreirana je tako da u njoj uživaju svi veleposlanici koji dijele volju i ljubav prema fotografiji neovisno o trenutačnoj kvaliteti njihova fotoizričaja. Projekt smo realizirali i zahvaljujući fotografskom entuzijazmu veleposlanice Bugarske i veleposlanika Belgije koji uživaju u fotografiranju, no u skupini ima i prirodnih talenata koji možda nemaju veliko teorijsko znanje, ali imaju osjećaj za fotografiju“, kazao je Damir Hoyka.

Pred objektivom veleposlanika našli su se morski lavovi, ptice, kapucini, deve, valabiji i afrički lavovi.

Izložba najboljih radova u Vrtu će biti otvorena u subotu, 20. svibnja u povodu Dana biološke raznolikosti.