Foto: PRESSUdruga Želim biti znanstvenik u sklopu projekta Fora radionice organizira ljetni, zabavno-edukativni kamp za djecu od 6-11 godina. Cilj ovog programa je pružiti djeci nezaboravno iskustvo učenja kroz eksperiment, igru i vlastito iskustvo te im ispuniti duge dane ljetnog odmora kvalitetnim sadržajima. Program traje od ponedjeljka do petka, od 8-16 sati (uz dežurstvo do 17 sati), i odvija se u dva ciklusa – u prvom i trećem tjednu održava se kamp Proučavanje ljeta, a u drugom i četvrtom Low tech robotika.
Proučavanje ljeta
Fora radionice žele pobuditi znatiželju u djeci, produbiti njihova opažanja i povezivanja, stoga je kreiran zabavan i lijep znanstveni projekt “Ljeto”. Djeca će učiti o toplini, moru i soli, graditi će sunčane satove, bavit se taljenjem i topljenjem. Djeca vole slatko voće, pa će proučavati voće, zrenje, predivne boje voća i cvijeća, uz niz šarenih pokusa, a da sve bude fora, proučavat će i bioluminiscenciju krijesnica i planktona te cvrčke i kako to te male bubice tako glasno i lijepo pjevaju. Rezultat će biti dubok, poučan i zanesen uvid u ljepotu i čaroliju ljeta te puno znanja koja će djeca izgraditi bez da se uopće trude, a sve kroz eksperiment i igru.
Low tech robotika
Nema djeteta kojeg ne zanima kako rade strojevi i kako funkcioniraju roboti, stoga je za sve klince kreiran program “low tech robotike”. Djeca će od jednostavnih materijala izgrađivati robotske ruke i šake, hidrauličke dizalice, mostove i druge aparate, robote koji se kreću zbog balansiranja tereta i još puno toga što vole.
„Kroz ovaj program djeca će ostvariti svoje zamisli i snove te steći puno samopouzdanja – jer su sposobni sami izgraditi nešto funkcionalno, lijepo i korisno. Program je lagan, u potpunosti prilagođen najmlađima koji će njemu uživati bez opterećenja, uz pjesmu i puno kretanja i igre.“ – rekla je predsjednica udruge Želim biti znanstvenik Željka Babić.

Foto: PRESS
Kamp se odvija u prostorima Fora radionica, Zumbulska 25, Gornje Vrapče, gdje se nalazi unutarnji, novouređeni prostori i dvorište. U blizini se nalazi i park šume Grmošćica pogodna za šetnje i istraživanje u prirodi. Kamp vode iskusni profesori i inženjeri znanosti sa iskustvom u radu s djecom. Osigurani su zdravi i balansirani obroci za djecu te sva potrebna oprema i materijal, a prema potrebi i kombi prijevoz u kamp i iz kampa. Cijena tjednog kampa iznosi 1.500,00kn.

Fora radionice su projekt udruge Želim biti znanstvenik. Fora radionice osmišljavaju i organiziraju radionice i događanja na kojima djeci pružaju priliku da postanu znanstvenici, istraživači, inženjeri; zadovoljavaju njihovu znatiželju te istodobno jačaju njihov interes za znanost, tehnologiju, učenje i znanje. Radionice vode iskusni profesori i inženjeri znanosti sa iskustvom u radu s djecom. Više informacije o Fora radionicama na sljedećem linku: foraradionice.wordpress.com.