Najstarija hrvatska organizacija posvećena zaštiti i pomoći djece “Savez društava Naša djeca Hrvatske” postavljanjem dokumentarne izložbe u Muzeju Mimara započela je s programom obilježavanja 65 godina postojanja i rada.

Cjelokupno događanje koje uključuje i multikulturne radionice pod nazivom „Vremeplov dječje igre” bit će otvoreno za sve zainteresirane posjetitelje od 10. do 15. studenog. Na svečanom programu otvorenja izložbe, kojeg je vodila Karmela Vukov Colić, nastupili su Zabočki mališani iz DND-a Zabok te zbor OŠ Remete u suradnji s DND-om Maksimir.

Predsjednica Saveza društava  Hrvatske prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić izjavila je: “Ovom se izložbom želi prikazati dio djelovanja Saveza u više od šest desetljeća te predstaviti dio aktivnosti po kojima je ova najstarija organizacija za djecu prepoznatljiva. Svojim radom i aktivnostima Savez DND-a Hrvatske u ovih 65 godina obogatio je i uljepšao djetinjstva brojnih generacija djece u stvaranju svijeta po mjeri djece. Sretna, zdrava, samosvjesna i zadovoljna djeca izvor su radosti i snage obitelji, društva i Saveza društava Naša djeca Hrvatske”.

Program „Vremeplov dječje igre“, iskoristit će se i kao platforma za održavanje multikulturalnih radionica u kojima će partneri programa – Francuski institut, Francuska Alijansa, Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu, Udruga za promicanje afričke kulture – Dyalli, Nacionalna zajednica Bugara u Hrvatskoj, Makoto hrvatsko-japansko društvo, ABC škola za talijanski jezik i talijansku kulturu, Udruga za ruski jezik i kulturu te Društvo Naša djeca Zabok, imati priliku predstaviti svoju bogatu kulturu, običaje i igre.

Ivan Vitez, voditelj likovnog postava izložbe ovim je povodom istaknuo da su eksponati igračaka, plakata, fotografija i publikacija Saveza društava Naša djeca samo manji dio desetljećima stvarane i prikupljane građe jedne ugledne organizacije u zemlji i cijelom svijetu čije djelovanje s djecom i za djecu ostavlja zalog budućim naraštajima.

65 god Saveza DND - izložba_3

Ravnatelj Muzeja Mimara, Tugomir Lukšić naglasio je kako je Muzej Mimara otvorio svoja vrata Savezu društava Naša djeca te im omogućio da dio njihove bogate arhivske građe ugleda svjetlo dana. Partnerstvo sa Savezom istaknuo je kao početak revitalizacije fundusa koji je čvrsto urastao u kulturni, stvaralački i društveni život djeteta i šire javnosti.

Realizaciju aktivnosti vezanih uz 65 godina Saveza, između ostalih, pomogli su: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba, Dialog komunikacije Zagreb, Podravka,  Juicy Hrvatska, Etnografski muzej u Zagrebu te brojni volonteri.

Izložbu mogu posjetiti svi zainteresirani građani do nedjelje, 15. studenog u periodu  od  10 do 16 h, a ulaz je besplatan.

Sudjelovanje na multikulturalnim radionicama za djecu koje će se održavati prema programu od srijede do nedjelje (12.-15.11.2015.) je moguće u organiziranim školskim posjetima ili individualnom prijavom organizatoru putem elektronske pošte: [email protected] i [email protected] ili na broj telefona: 01/ 49 22 959.

Autor fotografija Mirko Cvjetko