Početna Novosti (FOTO) Samobor pod maskama – ludnica prve fašničke subote

(FOTO) Samobor pod maskama – ludnica prve fašničke subote

Nakon otvaranja manifestacije u petak, filmsku priču ovogodišnjeg 189. Samoborskog fašnika nastavili su brojni glumci i statisti u nizu scena koje su se u subotu odigravale na velikom setu postavljenom na samoborskim gradskim trgovima i ulica.

Prijepodne je proteklo u znaku Dječjeg fašnika kada su svoje uloge odigrali mališani iz dječjih vrtića iz Zagreba i okolice, razni dječji zborovi te Udruga Razbibriga, Filhos de Bimba capoeiera, Gospel zbor Sunce, Cro dance i La dance te Charlie Chaplin.

Veselo i poučno bilo je u Maloj dvorani samoborskog kina u pričaonici Špelunkici te dječjim likovnim radionicama, kao i na predstavama Šarenog svijeta na Srakafestu na Trgu Matice hrvatske.

I mladi i stari bili su aktivni na fašničkim sportskim igrama na klizalištu u bivšoj vojarni, gdje se 14 ekipa natjecalo u Metloboju i Kraflingu. U uzbudljivom hokeju s metlama pod budnim okom Princa Fašnika i Suca odlučivali su produžeci i kazneni udarci, a najuspješnija je bila ekipa Gromova, druge su bile Srake, a treći Pingvini. Potom se ljuti boj vodio i u Kraflingu, tj. curlingu s demižonima, jer su o pobjednicima odlučivali milimetri. Na kraju titulu pobjednika ponijela je ekipa Čarobnjaka, ispred Onih koji su došli i Kraljica.

Na Etnocestu su se predstavili tabori mjesnih odbora, koje su u Livadićevoj ulici obišli Princeza Sraka i Fiškal te se uvjerili da na predstavljaju mjesnih odbora u nedjelju neće nedostajati britkog humora i satire.

Na glavnoj pozornici izmjenjivale su se plesne, glazbene i humoristične točke. Za humor su bili zaduženi Vid Balog i Denis Bašić u svojoj Drobilici, dio svog bogatog programa izvelo je TD Ferdo Livadić te Samoborski fakini, a plesnim pokretima okupljene su zanjihali članovi PK Bailatino u svojoj verziji Kuma. Slijedili su nastupi gostiju – ptujskih Kurenata, čapljinskog Snješka bijelića te karlovačkih Stativskih gljiva.

Vrhunac večeri bio je novi casting za najbolju pojedinačnu i grupnu masku koja će ući u veliku završnicu za nagrade zadnjeg dana Fašnika, da bi brojne posjetitelje svojom svirkom zagrijala Vatra, a u šatoru iza kina Opća opasnost.

Nedjeljni program (8.veljače)

Počinje u 10 sati nastupima dječjih zborova, a u 11 sati kreće povorka grupa samoborskih dječjih vrtića i gostujućih grupa. Sve njih “Bajkama u pjesmama” razveselit će Ivana Radovniković od 12 i 30, nakon čega slijedi PK Balans i te gosti iz Slovenije – Kurenti iz Ptuja.

Poslijepodnevni dio otvorit će Vid Balog, a od 15 sati predstavlja se prva skupina mjesnih odbora – Vrbovec, Celine, Pavučnjak, Farkaševec te gradska četvrt Giznik-Anindol, koji sudjeluju i na Etnocestu u Livadićevoj. Od 18 sati počinje glazbeni dio nedjeljne priče uz TS Bez kontrole te Kazima band od 20 sati, a u 19 i 30 bit će ponovno otvoren casting na najbolje pojedinačne i grupne maske.

Na Srakafestu od 10 do 17 sati odvijat će se program Špelunkice, a od 12 do 15 su predstave za djecu. Poseban program za djecu i roditelje pripremljen je od 12 do 20 sati u fašničkom šatoru iza kina uz Fašničku plesnu zezanciju.