Foto: zagrebacki-velesajam-vNa Zagrebačkom velesajmu od 19. do 22. rujna održavaju se Sajam županija i 4. po redu međunarodni sajam alternative, zdravog života i graničnih područja znanosti- Mystic.

Sajam županija jedino je mjesto na kojem je prikazan hrvatski potencijal kroz nastup županija, sudjeluju sve županije , a glavna tema ovogodišnjeg izdanja je Hrvatski proizvod na tržištu Europske unije. U program izlaganja ulazi sve što pojedina županija želi prezentirati, kao izbor iz svoje najkvalitetnije ponude s područja proizvodnje proizvoda i usluga. Također, prikaz povijesnog, etnografskog, kulturnog, tradicijskog sadržaja i prirodnih ljepota sastavni su dio izložbenog programa.

SVI zaJEDNO-HRVATSKO NAJ – prezentacija www.zgh.hra: hrvatska baština
Prezentacija hrvatske nematerijalne baštine iz svih 20 županija kroz glazbeno- scenske, plesne, etno modne i sportske programe, tradicijske zanate i običaje, ponudu suvenira.

Cilj Sajma županija je upoznati posjetitelje sa specifičnostima svake županije. Posjetitelji će imati prigodu DOŽIVJETI dio atmosfere i aktivno sudjelovati u NAJatraktivnijim turističkim manifestacijama iz različitih županija. Nagradne igre, natjecanja i radionice za posjetitelje – jedinstvena mogućnost doživjeti na jednom mjestu etno i gastro blago iz svih 20 hrvatskih županija.

Od važnih događanja izdvajamo:
Poslovni skup- susret svih župana i predstavnika Vlade Republike Hrvatske:
Aktualne teme značajne za regionalni razvoj Hrvatske (sinergija programa i financiranja)
Susret sa županima i predstavnicima županija, obrtničkih i gospodarskih komora: suradnja i mreža najznačajnijih poslovnih aktivnosti
Nagradne igre, natjecanja i radionice za posjetitelje – jedinstvena mogućnost doživjeti na jednom mjestu etno i gastro blago iz svih 20 hrvatskih županija.

Sajam Mystic

Povratak prirodnoj ravnoteži i zdravom življenju te snaga različitosti i sloboda javnog govora, projektni su okvir sajma MYSTIC, središnjeg mjesta nekonvencionalnog izričaja na ovim prostorima. Inspirirani pozitivnim dojmovima sudionika sajma MYSTIC 2012. s istinskim zadovoljstvom pozivamo Vas da i ove godine stvorimo mnoštvo tematski jedinstvenih doživljaja i iskustava.
Pored poznatih područja: nekonvencionalna medicina, prirodni stil života i granična područja znanosti, ove godine pod nazivom ORGANICA posebno ističemo područje proizvodnje, pripreme i distribucije zdrave hrane te raznih organskih proizvoda.

Ukupna ponuda sajma Mystic obuhvaća razne nekonvencionalne metode i terapije – prirodne, energetske i duhovne, zdravu hranu, organski uzgoj hrane, ljekovito bilje i pripravke od ljekovitog bilja, apiterapiju, dodatke prehrani, prirodnu kozmetiku, masažu, feng shui, kristale, stručnu literaturu i još puno toga.

Zanimljivosti na sajmu:

eko tržnica s certificiranim ekološkim proizvodima
ekskluzivne radionice i škole kuhanja
radionice izrade prirodne kozmetike
izložba na temu konoplje
razmjena starih sorti sjemena
medena zona s apisarijem i oslikanim košnicama
oslikavanje tijela prirodnim bojama
izložba fotografija o piramidama u Visokom
zid mudrih izreka
energetski labirint od eko cigli
medicinski kotač – Tajna života
vikend yoga radionice
meditacije
piramida za balansiranje energetskih čakri
zvučne gong kupke
nagradna igra
stručna predavanja, prezentacije, savjeti, degustacije

Stručni sadržaj bitan za sve iscjelitelje i terapeute:

10. HRVATSKI KONGRES O SURADNJI KLASIČNE I NEKONVENCIONALNE MEDICINE

Kongres će se održati 21. 9. 2013. godine u Zagrebu na Zagrebačkom Velesamu za vrijeme trajanja 4. međunarodnog sajma alternative i zdravog života MYSTIC, a glavna tema će biti: PARALELNI MEDICINSKI SUSTAVI U EUROPSKOJ UNIJI.

Od ostalih tema i događanja na kongresu izdvajamo:
Što očekuje hrvatske iscjelitelje i terapeute nakon ulaska u EU?
Predstavnici EU zemalja i državnih institucija govorit će o regulativi te prilagodbi hrvatskih propisa.
EUNES – EUROPEAN FEDERATION FOR NATURAL, ENERGY AND SPIRITUAL MEDICINE kao krovna EU organizacija za alternativnu, komplementarnu i tradicionalnu medicinu.
Kongres je zamišljen kao susret i razmjena mišljenja znanstvenika i stručnjaka iz područja nekonvencionalne medicine, a s ciljem reguliranja terapeutsko-iscjeliteljske djelatnosti oslobođene vjerskih i svih drugih predrasuda i dogmi. Interdisciplinaranje te na njemu sudjeluju profesori, znanstvenici i stručnjaci iz područja klasične medicine, psihologije, kineziologije, fizike, prava i tehničkih znanosti te stručnjaci iz područja nekonvencionalne medicine (terapeuti i iscjelitelji) kao i predstavnici hrvatskih i međunarodnih udruga i organizacija.

No, na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani za ovu problematiku. Svaki predavač prema gledištima svoje struke objašnjava društveni i socijalni fenomen nekonvencionalne medicine, kojom se prema procjenama WHO koristi između 40 i 70% stanovnika EU.

Redovni članovi HUPED-a imaju slobodan ulaz, no bez obzira na to potrebno je izvršiti prijavu dolaska.

Stručni i edukacijski program s plejadom priznatih domaćih i stranih predavača te zabavni sadržaji organizirani su u dvorani s 400 sjedećih mjesta smještenoj neposredno uz izlagački prostor, na otvorenoj pozornici, u više zatvorenih radionica i vježbaonica te Kongresnom centru.
www.zgh.hr