Autor:
Jasminka Kovačević
[email protected]

ilustracijaPrije desetak dana na adrese više redakcija je stiglo pismo Nenada Froutha, tajnika Šahovskog kluba Zagreb u kojemu je od medija zatražena pomoć u prikupljanju novca za potrebe natjecanja mladih šahista na svjetskom prvenstvu u Grčkoj. Ne radi se o bilo kakvim talentima već o djeci koja su državni prvaci u svojim kategorijama, 12-godišnjem Bruni Pavčeviću i 8-godišnjoj Magdaleni Muha.

– U deset dana sakupljeno je oko 1.500 kuna što nije dovoljno za podmirenje osnovnih troškova osoba koje bi bile u pratnji djece. Zatečeni smo reagiranjem velikih kompanija većina kojima smo se obratili za pomoć nas je odbila, a neke nam nisu čak niti odgovorile,- priča Zoran Pavčević, Brunin tata.

Pojedinačno prvenstvo svijeta za mlade u Grčkoj održava se u Halkidiki od 19. do 31. listopada, ali za nekoliko dana istječe rok za prijave. Šahovski savez Hrvatske pokriva troškove smještaja natjecatelja na prvenstvu svijeta pa i troškove Brune i Magdalene. Međutim, s obzirom da je riječ o djeci roditelji ih neće pustiti bez pratnje.

– Bez mene ili supruge u pratnji Bruno ne bi ni htio ići. Sam ili s nepoznatim osobama osjećao bi se loše, nesigurno, a to bi se odrazilo na rezultat. U ovom sportu, za razliku od nekih drugih, emocionalna stabilnost je jako važna.

Za sada Pavčevićima su stigla samo obećanja, od gradskih vlasti, ministarstva, kluba… Nada još nije posve nestala. Spremni su ponešto platiti i iz vlastita džepa, no svaka kalkulacija osobito u vrijeme kada ih očekuju veći izdaci zbog školskih knjiga, opreme dvoje đaka za školu ne daje puno razloga za zadovoljstvo. Kažu, Magdaleninim roditeljima je još teže jer imaju manje prihode.

Kako se primiče rok za odgovor na pitanje putovati ili ne, raste i pesimizam roditelja. Prisjećaju se turnira na kojima su do sada pratili Brunu. Na njih su drugi dolazili u posebnim trenirkama, u pratnji liječnika, psihologa, vođe puta. A naši predstavnici su uvijek bili nekako kao grupa građana koja je stigla na izlet, sami, prepušteni sebi i onome što su ponijeli. Može li se to promijeniti?

Žiro-račun za uplate novčanih donacija:
Šahovski klub “Zagreb”, Zagreb, MB 1246801, OIB 68524800514,
žiro-račun broj : 2360000-1101553665, s naznakom “Pomoć za kadete”

1 Komentar

  1. […] Šah-mat za Brunu i Magdalenu? Share var button = document.getElementById('facebook_share_link_17454') || document.getElementById('facebook_share_icon_17454') || document.getElementById('facebook_share_both_17454') || document.getElementById('facebook_share_button_17454'); if (button) { button.onclick = function(e) { var url = this.href.replace(/share.php/, 'sharer.php'); window.open(url,'sharer','toolbar=0,status=0,width=626,height=436'); return false; } if (button.id === 'facebook_share_button_17454') { button.onmouseover = function(){ this.style.color='#fff'; this.style.borderColor = '#295582'; this.style.backgroundColor = '#3b5998'; } button.onmouseout = function(){ this.style.color = '#3b5998'; this.style.borderColor = '#d8dfea'; this.style.backgroundColor = '#fff'; } } } […]