Autoklub Maksimir upozorava vozače na opasnosti koje prijete od visokih temperatura, jer one mogu doseći u zagrijanom automobilu ostavljenom na suncu i do 90°C. Mjerenja, koja je ovih dana napravio AK Maksimir pokazala su da temperature od 33°C u hladu, koje se smatraju uobičajenima i bezopasnima, na suncu iznose 49 stupnjeva, a u zatvorenom automobilu i do 65°C. Takve su temperature opasne za živa bića u automobilu, za biljke i kućne ljubimce, koji izdrže temperature do 35 stupnjeva, a kad njihova tjelesna temperatura dosegne 40 stupnjeva – ugibaju.

U serijalu pod naslovom Rizične vožnje ljeti, koji na svojoj web stranici objavljuje AK Maksimir, upozorava se i na niz drugih poteškoća koje mogu imati vozači, a koje na cestama izazivaju pregrijavanje motora automobila i stvaranje dugih kolona. Zamijećeno je da mnogi vozači zbog štednje goriva, a što rade i zagrebački taksisti i vozači autobusa u gradskom prometu, isključuju rad klimatskih uređaja. Isto tako, radi štednje biraju putovanje prašnjavim i makadamskim cestama koje povećavaju potrošnju goriva i mijenjaju tehnička svojstva automobila.

Pa čak i kad nisu krivi za prometnu nezgodu u kojoj su sudionici, u nekim slučajevima, kao npr. kada prevoze u automobilu teret koji nije primjeren za tu kategoriju vozila, mogu ostati bez punog obeštećenja. Također, ne dokažu li da su dogovorili odmor u nekom hotelu, kojeg zbog sudara ne mogu realizirati, teško će doći  do obeštećenja u punom iznosu.

Vozači će sačuvati zdravlje i primjereni uvjetima vožnje

Dajući i na ovaj način niz informacija vozačima i putnicima u cestovnom prometu, AK MAKSIMIR DAJE SVOJ PRILOG većoj sigurnosti na našim cestama.

Za one koji putuju automobilom u inozemstvo, AK Maksimir daje svakog radnog dana (pa i subotom) telefonom informacije o tome kako si osigurati besplatnu tehničku pomoć na cestama diljem Europe, za koje zemlje je potrebna međunarodna vozačka dozvola, a kad uvjerenje za upravljanje tuđim vozilom.

Upravo zbog te činjenice, svi mediji, uključivo i portali, mogu bez ikakve obveze koristiti sve objavljene materijale,  u cijelosti ili djelomično.

U tehničke pripreme automobila spadaju i one koje vozači mogu obaviti kod kuće prije putovanja

Tematske napise objavljivati će AK Maksimir tijekom cijelog srpnja i kolovoza, odnosno do prestanka glavne turističke sezone.

Brojevi telefona AK Maksimir u sjedištu Ružmarinka 17 su: 01 23 18 442, 23 04 029, 23 69 951, 099 81 39 018. Klub radi cijelo ljeto, bez promjene radnog vremena.

Foto: Milan Ratkajec