Autor:
KIC /online-zagreb.hr

Josip Vaništa (lijevo s naočalama); Foto: Branimir Baković /KICDjela jednog od najistaknutijih umjetnika druge polovice 20. stoljeća i suosnivača Gorgone od sinoć se mogu razgledati u Galeriji Forum. Josip Vaništa je sasvim očekivano privukao na otvorenje i ljubitelje umjetnosti i brojne javne osobe. S obzirom da ne izlaže često do 19. lipnja je zapravo izuzetna prilika da pogledamo svojevrsni presjek njegovog stvaralaštva, od 1948. godine pa do najnovijih radova.

Predsjednik Savjeta Galerije Forum Milan Bešlić koji je otvorio Vaništinu izložbu u prigodnom govoru je opisao ga je kao i slikar i pisac koji je sve ono što nije mogao kistom i olovkom, bojom i tušem, kredom i ugljenom, na papiru ili platnu, povjerio je svojem peru ispisujući tako jedinstveni dnevnik svoje duhovnosti, svoja intelektualna zapažanja i svoja stvaralačka promišljanja.

O opusu Josipa Vaništa objavljeno je više monografija. Prije nekoliko dana je proslavio 86. rođendan, slikarstvom se bavi više od 60 godina. Tako je i njegova najnovija izložba nazvana «1948. – 2010.».

izložba Josipa Vanište u Forumu (Foto: Branimir Baković /KIC)

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here