Sredinom prosinca, suvremeni hrvatski likovni umjetnici, Duško Šibl i Željko Čurčić izlažu na zajedničkoj izložbi u Voloskom.

Nedavno ste izlagali u Varaždinu s fotografom Koprolčecom.Zanimljiva iskustva zajedničkih izložbi.

U oba slučaja radi se o umjetnicima koji su mi prišli s idejom o zajedničkoj izložbi jer su vidjeli neke sličnosti između njih i mene. Da ne smatram ono što rade interesantnim do suradnje ne bi došlo.

Prednosti takvog izlaganja su velike:

I Koprolčec i Čurčić su već izlagali u spomenutim galerijama i dobro poznaju “teren”, njihovi radovi ne konkuriraju mojima jer su različiti, a opet se odlično nadopunjavamo. Izložba u varaždinskoj galeriji Zlati Ajngel je bila vrlo uspješna, a nadam se da će to biti i ova u Voloskom. Jako lijep prostor na lijepom mjestu u slikovitom kvarnerskom gradiću neposredno prije Božića. Što može biti ljepše!

Središnji motiv i ove izložbe je erotskog karaktera.

Čurčić i ja slikamo ljudsko tijelo. On se bavi ženskim aktom, a moje slike su ambivalentne i želja ili čak požuda je manje važna. Ali ono što čini Željkove i moje slike punim erotskog naboja je velika energija, ekspresivna gesta i strastveni kolorit.

Dojma sam kako je kolor na Vašim slikama sve žešći.

Kako ide vrijeme slike su mi sve čišćih i jačih boja, volim crvenu i zelenu, crnu i žutu – jake kontraste. Možda je to kompenzacija za staračko slabljenje vida? Kao Mattise i njegovi kolaži jarkih boja? Primjećujem da kako život s godinama gubi vedrinu, slike postaju sve življe i energičnije. Nezamisliv mi je život bez slikarstva, svijet u kojem živim bio bi teško podnošljiv.

Erotika jest doista nepotrošivi motiv.

Erotika i ljudsko tijelo, u mom slučaju ne samo Eros nego i Tanatos – su nepresušan izvor inspiracije i preokupacije umjetnika još od Venere Willendorfske. Ipak je to centar našeg svemira i u ovo doba tehnologije i otuđenja. Biti u zagrljaju i osjetiti toplinu bliskog ljudskog bića je želja svih nas. S druge strane sve nas muči neizbježan kraj i pokušaj bijega i traženje smisla i utjehe. Moje slike se bave tim vječnim temama

Planovi…?

Spremam veliku izložbu u Mimari sljedećeg proljeća – mala retrospektiva uz promociju monografije. Radim na novim stvarima, da bude nekoliko novih i drukčijih radova izvan monografije. Ne želim ih pokazivati ni opisivati – neka budu iznenađenje.

Miroslav Pelikan