Treće izdanje DRAGrama, manifestacije koja promovira lokalnu i inozemnu drag umjetnost, održava se od 6. do 9. listopada u Zagrebu. Ovogodišnje izdanje posvećeno je Club Kid pokretu koji je usprkos svom kratkom i lokaliziranom trajanju ostavio neizbrisiv trag u razvoju drag umjetnosti i njenim suvremenim izdancima. DRAGram će kroz edukativni i izvedbeni program odati počast danas kultnoj Club Kid estetici, primarno utemeljenoj na neobuzdanom modnom izričaju te valoriziranju individualnosti unutar rodne i seksualne identitetske nekonformiranosti – uz gošće ovogodišnjeg izdanja, Cheddar Gorgeous i Annu Phylactic iz Velike Britanije.

Anna Phylactic
Anna Phylactic

Drag Cheddar Gorgeous nadilazi koncept rodne binarnosti i uvjerljivog oponašanja suprotnog spola. Cheddar je britanskoj publici najpoznatija kao on-stage klupski drag pripovjedač inspiriran Davidom Bowiejem i Leighom Boweryjem, a za svaki se njen koncept može reći da posjeduje vlastiti opojni ekosustav.

Genderqueer revolucionarka Anna Phylactic više nalikuje na kameleona s drugog planeta koji šarmira publiku svojim bizarnom estetikom i tipičnim britanskim smislom za humor. Ovaj osebujni miks različitih era i stilova inspiraciju crpi iz kazališnog obrazovanja i odbijanju da ikada odraste. Ukratko, zamislite sudar Disneyja i Noći živih mrtvaca.

cheddar-gorgeous
Cheddar Gorgeous

 

Program DRAGrama otvara se predavanjem “Dragchester England England” 6. listopada u Net kulturnom klubu MaMa (Preradovićeva 18) u 19:00 sati. Kako je drag kao vizualni spektakl bio je i ostao važan dio manchesterske queer povijesti (čija drag scena posljednje desetljeće proživljava svojevrsnu renesansu) Cheddar i Anna govorit će kako je recentna eksplozija drag i Club Kid kulture revitalizirala manchestersku queer zajednicu I drag scenu.

Program se nastavlja popodnevnim i noćnim programom u petak, 7. listopada u klubu Močvara (Trnjanski nasip bb) postavom “Manifestations” koji počinje u 16:00 sati. Prije večernjeg programa, Cheddar i Anna prezentirat će zainteresiranima proces preobrazbe; a postavljanjem procesa pripremanja za drag nastup u javni događaj/izložbu nalik na galerijski eksponat demistificirat će proces transformacije.

U duhu Club Kid nasljeđa, DRAGram donosi clubbing program “Birds of Paradise” na kojem će uz inozemne gošće scenom zaplesati rajske ptice kolektiva House of Flamingo: Colinda Evangelista, Entity, Galaxy Diva, Le Filip, Roxanne i Spazam Orgazam; uz DJ podršku Mmar & Davor van der Saint (K.I.L. DiGITAL), Bronski (Deep’n’Delicios) i Maju Pa (bRAVE), te VJ-ing Schwestern Sisters (Tea i Marta Stražičić). Program se zatvara uz drag bingo u KIC-u 9. listopada na Vox Feminae Festivalu uz House of Flamingo trandžele u 20:00 sati.

Ulaznice za DRAGram show „Birds of Paradise“ mogu se pronaći u Octopus piercing i tattoo studiju (Gundulićeva 31). Donacija za ulaznicu do četvrtka 7.10. iznosit će 40 kuna, dok će na dan programa iznositi 50 kuna do i 70 kuna poslije ponoći. Ostatak programa DRAGrama je besplatan.