Projekt „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” pokrenut je sa svrhom unaprjeđenja kvalitete sustava zbrinjavanja životinja i značajan je za Grad Zagreb, kao i za Ustanovu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Riječ je o izgradnji objekta koji će osigurati smještaj i zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta.

Odlukom o odabiru oporavilišta za divlje životinje današnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba jedna je od 11 institucija u Republici Hrvatskoj ovlaštena da provodi poslove oporavilišta za divlje životinje. Navedene poslove obavlja od travnja 2017. godine. Danas, pet i pol godina kasnije, u Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba za životinje se skrbi svakodnevno, a u tijeku je i projekt kojim će se povećati kapaciteti i unaprijediti poslovanje postojećeg Oporavilišta.

Projekt je rezultat specifičnih znanja s područja skrbi o divljim i egzotičnim životinjama i kućnim ljubimcima koja su udružili djelatnici iz dva dijela Ustanove – Zoološkog vrta i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.018.992,65 EUR (22.745.090,65 kn), od čega je 796.389,7 EUR (6.000.000,00 kn) sufinancirano sredstvima EU.

Tijekom 2022. godine u Oporavilištu je skrb pružena za 1253 divlje životinje, od čega je čak 431 jedinka strogo zaštićenih vrsta. Ekipa hvatača je u godini iza nas na intervenciju vezanu za divlju životinju izašla 1647 puta.

Među strogo zaštićenim gmazovima prednjačile su čančare, a kod sisavaca su to bili šišmiši. Od 137 zbrinuta šišmiša veliku većinu činili su patuljasti šišmiši – njih 111 potrebnu pomoć dobilo je u Oporavilištu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Međutim, kao i prethodnih godina, brojnošću su se isticale ptice. Među 69 sovki, našlo se pet vrsta, sve odreda naši gradski stanovnici – 31 sova jastrebača, 20 malih ušara, osam ćukova, šest šumskih sova te četiri kukuvije. Osim ovim noćnim, skrb je pružena velikom broju lovaca aktivnih danju. Među njima su čak 33 vjetruše i 21 škanjac.

Većina ih pokazuje probleme s letenjem, često su dehidrirani i iscrpljeni, a mlade sove ponekad ispadnu iz gnijezda. U oporavilištu Zoološkog vrta othranjuju se na ruku i nauče samostalno jesti i letjeti. Ovakva skrb odvija se u suradnji s Udrugom za zaštitu divljih životinja AWAP, a s ciljem ponovnog puštanja u njihovo prirodno stanište, koje je u ovom slučaju često grad Zagreb.

Iz Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba zahvaljuju svim građanima na dojavama i spašavanju životinja. „Za rad oporavilišta ključni su osposobljeni djelatnici i oprema, ali i zajedničko djelovanje stručnih osoba i građana jer građani su ti koji prijavljuju pronalazak ozlijeđene, iscrpljene, bolesne, ranjene ili otrovane životinje našoj službi. Ovim projektom, sufinanciranim iz Europske unije, unaprijedit će se i informacijski sustav za evidenciju životinja na skrbi i dojave o pronađenim životinjama, tako da će tijekom iduće godine ta suradnja našeg osposobljenog osoblja i građana grada Zagreba biti još uspješnija.“, naglasio je ravnatelj Ustanove, Damir Skok.

Projekt se provodi u razdoblju od 01.07.2020. do 30.06.2023., a više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici https://zoo.hr/oporaviliste/ te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.