Početna Događanja Rad Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba tijekom 2022. godine

Rad Oporavilišta za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba tijekom 2022. godine

Projekt „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba III faza” pokrenut je sa svrhom unaprjeđenja kvalitete sustava zbrinjavanja životinja i značajan je za Grad Zagreb, kao i za Ustanovu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Riječ je o izgradnji objekta koji će osigurati smještaj i zbrinjavanje divljih životinjskih vrsta.

Odlukom o odabiru oporavilišta za divlje životinje današnjeg Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ustanova Zoološki vrt Grada Zagreba jedna je od 11 institucija u Republici Hrvatskoj ovlaštena da provodi poslove oporavilišta za divlje životinje. Navedene poslove obavlja od travnja 2017. godine. Danas, pet i pol godina kasnije, u Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba za životinje se skrbi svakodnevno, a u tijeku je i projekt kojim će se povećati kapaciteti i unaprijediti poslovanje postojećeg Oporavilišta.

Projekt je rezultat specifičnih znanja s područja skrbi o divljim i egzotičnim životinjama i kućnim ljubimcima koja su udružili djelatnici iz dva dijela Ustanove – Zoološkog vrta i Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 3.018.992,65 EUR (22.745.090,65 kn), od čega je 796.389,7 EUR (6.000.000,00 kn) sufinancirano sredstvima EU.

Tijekom 2022. godine u Oporavilištu je skrb pružena za 1253 divlje životinje, od čega je čak 431 jedinka strogo zaštićenih vrsta. Ekipa hvatača je u godini iza nas na intervenciju vezanu za divlju životinju izašla 1647 puta.

Među strogo zaštićenim gmazovima prednjačile su čančare, a kod sisavaca su to bili šišmiši. Od 137 zbrinuta šišmiša veliku većinu činili su patuljasti šišmiši – njih 111 potrebnu pomoć dobilo je u Oporavilištu Zoološkog vrta Grada Zagreba. Međutim, kao i prethodnih godina, brojnošću su se isticale ptice. Među 69 sovki, našlo se pet vrsta, sve odreda naši gradski stanovnici – 31 sova jastrebača, 20 malih ušara, osam ćukova, šest šumskih sova te četiri kukuvije. Osim ovim noćnim, skrb je pružena velikom broju lovaca aktivnih danju. Među njima su čak 33 vjetruše i 21 škanjac.

Većina ih pokazuje probleme s letenjem, često su dehidrirani i iscrpljeni, a mlade sove ponekad ispadnu iz gnijezda. U oporavilištu Zoološkog vrta othranjuju se na ruku i nauče samostalno jesti i letjeti. Ovakva skrb odvija se u suradnji s Udrugom za zaštitu divljih životinja AWAP, a s ciljem ponovnog puštanja u njihovo prirodno stanište, koje je u ovom slučaju često grad Zagreb.

Iz Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba zahvaljuju svim građanima na dojavama i spašavanju životinja. „Za rad oporavilišta ključni su osposobljeni djelatnici i oprema, ali i zajedničko djelovanje stručnih osoba i građana jer građani su ti koji prijavljuju pronalazak ozlijeđene, iscrpljene, bolesne, ranjene ili otrovane životinje našoj službi. Ovim projektom, sufinanciranim iz Europske unije, unaprijedit će se i informacijski sustav za evidenciju životinja na skrbi i dojave o pronađenim životinjama, tako da će tijekom iduće godine ta suradnja našeg osposobljenog osoblja i građana grada Zagreba biti još uspješnija.“, naglasio je ravnatelj Ustanove, Damir Skok.

Projekt se provodi u razdoblju od 01.07.2020. do 30.06.2023., a više informacija o projektu možete pronaći na službenoj web stranici https://zoo.hr/oporaviliste/ te na društvenim mrežama Facebook i Instagram.