U koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski 16. veljače stižu zanimljiva djela Edwarda Cluga u kojima je spojio suvremeni balet, vrhunske baletane i odličnu glazbu!

U jednoj večeri, posjetitelji Lisinskog imat će prilike uživati u čak dva baletno-glazbena remek djela, predstavi „Quatro“ u prvome činu te predstavi „Radio & Juliet“ u drugome činu.

Baletnom predstavom „Radio & Juliet“ priznati koreograf i bivši plesač spojio je tragičnu atmosferu Shakespearovog djela „Romeo i Julija“ te senzibilitet pjesama svog omiljenog benda Radiohead, a posljednje (rasprodano) predstavljanje zagrebačkoj publici prije tri godine doživjelo je ovacije. U prvome činu, naziva „Quatro“, Clug je spojio hektičnu atmosferu metropole te briljantnu glazbu slovenskog skladatelja Milka Lazara.
Nagrađivani skladatelj i multiinstrumentalist, Milko Lazar, školovani je jazz i klasični glazbenik u Grazu te u Den Haagu. Petnaest godina djelovao je u Big Bandu RTV Slovenije, kao prvi alt saksofonist, solist te skladatelj i dirigent. Lazar je surađivao s brojnim sastavima u Sloveniji i svijetu te priznatim svjetskim jazzerima kao što su Herb Pomeroy i Maria Schreider. Nastupao na uglednim festivalima širom Europe, a njegova djela se izvode po Europi, Kini, Rusiji te SAD-u.
Sada, njegova glazba stiže i u Hrvatsku, u djelu naziva „Quatro“, koreografa Edwarda Cluga.

„Quatro“ je dvadesetominutna baletna predstava koja predstavlja život metropole sa svim njezinim ritmovima, konfliktima i nepredvidljivostima. Ušla je u povijest kada je nominirana za najprestižniju nagradu ruskog kazališta – „Zlatna maska“, u čak četiri kategorije, a posebnost ovog djela je što se glazba izvodi na sceni dok su piano i violončelo dio scenografije. Plesači u predstavi podsjećaju na lutke, jer svojim robotiziranim kretnjama pokreću lanac reakcija koje prelaze s jednog na drugoga plesača.

U obje predstave, „Quatro“ te „Radio & Juliet“ glavnu ulogu nosi Denis Matvienko, prvak Marijinskog teatra iz Sankt Peterburga kojeg struka, kolege, ali i publika proglašavaju jednim od najboljih baletana na svijetu. Umijeće Matvienka najbolje je opisala legendarna Natalija Makarova riječima: „On je Barišnjikov, Nurejev i Godunov u jednoj osobi. Balet nije vidio takav fenomen već dulje vrijeme.“
Predstava „Radio & Juliet“ predstavlja savršenu simbiozu priče o Romeu i Juliji, odvažnih koreografskih ideja te pjesama kultnog rock sastava Radiohead, uz minimalističku scenografiju u vidu svjetlosnih i video instalacija.

S obzirom da se predstava prikazuje u ‘valentinovskom’ vikendu, točnije 16. veljače, priča o Romeu i Juliju ispričana baletnim pokretima dolazi u savršenome trenutku.