Foto: Zagreb.hrU povodu obilježavanja Svjetskog dana Alzheimerove bolesti, 21. rujna  u Kavani Dubrovnik organiziran je prvi hrvatski Alzheimer caffe, čijem je predstavljanju prisustvovao i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Caffe-om pod pokroviteljstvom gradonačelnika, Zagreb se pridružio ostalim europskim metropolama u kojima se Alzheimer caffe održava redovito s ciljem informiranja javnosti i destigmatizacije bolesti.

Gradonačelnik je apelirao na Zagrepčane da imaju više razumijevanja te da pruže pomoć sugrađanima oboljelima od Alzheimera. Također, izrazio je želju da se što više ugostitelja uključi u senzibilizaciju građana prema ovoj bolesti, te da se ovakvi Caffe-i organiziraju i na drugim mjestima u gradu.

Od prof. dr. Ninoslava Mimice, predsjednika Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest, moglo se čuti kako čak 20% starijih od 60 godina boluje od Alzheimera, s tendencijom rasta. Zbog toga, a kao zaključak Izvještaja o demenciji za 2012. WHO-a, potrebna je cjelovita senzibilizacija društva na ovu, kako ju nazivaju, bolest starijih ljudi.

Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest organizirali su niz akcija, uključujući Alzheimer caffe i prigodnu prodaju ruža pod tradicionalnim sloganom Jesenja ruža za jesen života, čiji je prihod namijenjen pomoći skrbi oboljelih.

www.zagreb.hr