Za sve one koji žele iz prve ruke saznati kako se spašavaju životi i upoznati ljude koji nesebično pomažu drugima kada nešto pođe po zlu, Allianz i Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) organiziraju svoj prvi zajednički Allianz Explorer Camp, koji će se pod sloganom „Postani spasilac budućnost“ od 20. do 22. rujna ove godine održati u kanjonu Velike Paklenice.

Svi zainteresirani mogu se do 15. srpnja prijaviti na www.allianz.hr/explorer-camp i putem obrasca za prijavu podijeliti svoje ideje o tome kako poboljšati svijet i unaprijediti živote ljudi.

Deset kandidata s najboljim idejama bit će nagrađeno sudjelovanjem u kampu. Oni će uz stručno vodstvo uživati u fascinantnim prirodnim ljepotama Velike Paklenice te u najsigurnijim rukama HGSS-ovaca naučiti kako samostalno, neometano, ali i sigurno boraviti u prirodi. Sudjelovat će u vježbama spašavanja te u sedam tehnika, kao što su osnove orijentacije, ponašanje u grupi, tehnike signalizacije te gradnja skloništa, naučiti osnove sigurnog kretanja u prirodi. Jedinstveni doživljaj i dragocjeno iskustvo sudionici će steći i na tečaju o tehnikama penjanja po stijenama te tehnikama spašavanja kakve primjenjuju upravo članovi timova HGSS-a. Događanje će završiti radionicom u kojoj će svi sudionici u suradnji s članovima HGSS-a osmisliti prijedloge za poboljšanje budućih akcija spašavanja.

Allianz Explorer Camp powered by HGSS treći je u nizu zajedničkih projekata HGSS-a i Allianza. Prepoznajući važnost HGSS-a za sigurnost građana, ali i mnogih turista koji posjećuju Hrvatsku, Allianz je još 2017. godine HGSS-u donirao pet dronova za pretragu terena, dok je 2018. donirao novi čamac za spašavanje koji je olakšao i ubrzao intervencije u slučaju poplava.

„HGSS je naš prirodni partner jer smo i mi, kao i oni, u potpunosti posvećeni brizi za sigurnost. Ovaj put želimo u zajedničkom kampu građanima iz prve ruke pružiti uvid u način rada HGSS-a, ali i omogućiti da im članovi njegova tima prenesu svoje dragocjeno znanje kako bi u prirodi mogli biti sigurniji i još više uživati. Ponosni smo što imamo tako dobru gorsku službu spašavanja, za čiju pouzdanost i požrtvovnost, ali i učinkovitost, znaju ne samo hrvatski građani nego i mnogi posjetitelji naše zemlje. Sigurni smo da će iskustva sudionika prvog kampa biti pozitivna, korisna i nezaboravna jer će imati priliku naučiti od najboljih kako brzo i sigurno reagirati u mogućim nepredvidivim situacijama“, istaknuo je Slaven Dobrić, član Uprave Allianza.

Rastom Hrvatske kao popularne turističke destinacije bilježimo i rast potreba za našim uslugama pomoći i spašavanja. Dodatan angažman iziskuju i razne elementarne nepogode koje su sve češće te se s njima broj naših intervencija penje na više od 1000 na godinu. Osim samom spašavanju, posvećeni smo i edukacijama i osvješćivanju ljudi da se za boravak u prirodi treba dobro pripremiti. Upravo s tim ciljem organiziramo i ovaj kamp te možemo najaviti da će program biti i zabavan i poučan. Zahvalni smo Allianzu što je prepoznao važnost naših aktivnosti te što nam svojim projektima kontinuirano olakšava djelovanje i educira javnost o našem radu“, izjavio je u povodu otvaranja prijava na kamp Jadran Kapović, predstavnik HGSS-a.

HGSS je neprofitna udruga koja okuplja gorske spašavatelje organizirane u 25 stanica HGSS-a koje pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Osnovana je 1950. godine kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza i danas je prerasla u službu javnog karaktera koja se brine o sigurnosti građana 24 sata na dan, 365 dana u godini. U svom djelovanju surađuje s tijelima državne uprave i tijelima jedinica lokalne samouprave te nadležnim tijelima za zaštitu prirode u području zaštite i očuvanja planinske prirode te zaštite okoliša.

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here