Foto: PRESSEkstravagantna tijela- tijelo i um na rubu društvenih normi, 4. listopad – 3. studeni 2013. Ekstravagantne godine, festival koji će tokom listopada pretvoriti Galeriju Klovićevi dvori u mjesto intergeneracijskog susreta kroz pregršt zanimljivih aktivnosti, radionica, izložbe i performansa, te dvodnevnog simpozija.

U ‘’Zlatnoj sobi’’, tj. dnevnom boravku svi, a ponajprije seniori imat će priliku sudjelovati u aktivnostima i radionicama edukativnog, praktičnog ali i zabavnog karaktera – sjetiti se i onoga što misle da su zaboravili uz kreativan kviz pod vodstvom Maria Kovača, naučiti pisati fimski scenarij i zavirit u ono što se krije iza slike na filmskom platnu, naučiti kako DIY izraditi proteze, osmišljavati gradske površine i kako ih prenamijeniti u urbane vrtove, kreativno se kretati uz kolaborativnu izvedbenu skupinu Bad.co ili pričati o stilu s poznatim hrvatskim dizajnerom Silvijem Vujičićem.
U transformiranom izložbenom prostoru bit će predstavljeni video i audio radovi, fotografije i instalacije nekih od najpoznatijih umjetnika domaće i strane suvremene umjetničke scene kao što su Sanja Iveković, Goran Trbuljak, Siniša Labrović, Ana Alvarez-Erreclade, Pilvi Takala, Mladen Stilinović, Sonja Vuk, Stahl Stenslie i mnogih drugih.
Neizostavan dio festivala svakako su performansi umjetnica (između ostalih) Sandy Stone Dodirni me, dodirnem te – Neovaginin monolog i Lois Weaver Ono što Tammy treba zanti o starenju i seksu, koje svojim već usavršenim performerskim vještinama propituju i na humorističan način komuniciraju publici teme kao što su seksualnost i starenje.
Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine, čiji počeci, u organizaciji udruge Kontejner | biro suvremene umjetničke prakse, sežu još u 2007. godinu, ovoga puta predstavlja uzbudljivu, inspirativnu, senzualnu starost čijim tabuima suvremena umjetnost mijenja negativan predznak te ih time izmješta iz područja stereotipa, marginalizacije i diskriminacije. Ekstravagantne godine pokazuju starost kroz nekonvencionalne, drugačije i poticajne perspektive spram tijela i uma u stalnoj transformaciji – ekstatičnu i oslobođenu, ali ponekad i bolnu starost, putem umjetnosti, sociološkog, kritičkog i dokumentarnog pristupa.

Foto: PRESS