Autor:
Denis Giljević /Jasminka Kovačević

prosvjed (Foto: Saša Zinaja /Medijska mreža)Prosvjednici su i danas u šetnji gradom rekli što misle o aktualnoj vlasti. Prosvjed je i ovoga puta ujedinio različite političke struje, od onih koji zagovaraju rušenje Vlade na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor do drugih koji su koje bi zadovoljilo i određivanje datuma parlamentarnih izbora,  od protivnika ulaska u Europsku uniju do njenih vatrenih zagovornika…

Glasniji nego inače, pred japanskim veleposlanstvom svi su utihnuli i minutom šutnje odali počast žrtvama velike tragedije u kojoj je živote izgubilo preko tisuću osoba. Trenutak je bio dirljiv, jer inače bučna masa odjednom je postala toliko tiha kao da je i sama nestala u nekom zamišljenom potresu i tsunamiju. Mnogi su ostali iznenađeni da takva tišina može obuhvatiti nekoliko tisuća ljudi koliko ih je sudjelovalo u prosvjedu. Zapaljene su svijeće, oni koji ih nisu imali iskoristili su upaljače.

Ivan Pernar, organizator protuvladinih prosvjeda u Zagrebu, priveden je danas u policiju nakon što je prekršio zaštitnu mjeru zabrane prilaza Trgu bana Josipa Jelačića. Zadržan je oko sat i pol, a prekršajna prijava bit će protiv njega podnijeta redovnim putem. Pernaru je na Prekršajnom sudu 25. veljače izrečena mjera opreza, a odnosi se na zabranu približavanja Markovu trgu, kao i ulicama koje vode na taj gornjogradski trg.

Sa svakom novom ulicom broj prosvjednika se povećavao, prema nekim procjenama dosegao je brojku od 10.000. Osim već uobičajenih lokacija poput Trga žrtava fašizma i Bauerove gdje su Vladimiru Šeksu ispred zgrade vikali “Lopove pijani” i “Imamo pivu, siđi dolje” po prvi puta su uputili i do stana zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u Bužanovoj. Ondje su izvikivali “Bandiću lopove”, “Ostavka”, “Remetinec” i “Bandiću odlazi”. Čak su i zapjevali “Kad se male ruke slože, sve se može…”, glasali se kao Indijanci i fućkali. Uz povike “Zagreb je naš” otišli su iz Bužanove ulice.

Prilikom povratka na Trg bana Jelačića broj prosvjednika se znatno smanjio, a oko 21.20 sati i najuporniji su se počeli s Trga razilaziti.

Od idućega tjedna prosvjedi u Zagrebu više neće biti toliko učestali. Razlozi su određeni zamor i sudionika i organizatora, a i činjenica da je za 19. ožujka najavljen skup koji bi trebao biti do sada najveći.

[nggallery id=422]

Ivan Pernar, organizator protuvladinih prosvjeda u Zagrebu, prekršio je danas zaštitnu mjeru zabrane prilaza Trgu bana Josipa Jelačića te je bio priveden u policiju.Policijska uprava zagrebačka potvrdila je privođenje i da je Pernar pušten nakon informativnog razgovora. Prekršajnu prijavu, najavila je policija, podnijet će redovitim putem.

Na zagrebačkome Prekršajnom sudu Pernaru je 25. veljače, nakon drugog prosvjeda u Zagrebu, izrečena mjera opreza, a odnosi se na zabranu približavanja Markovu trgu, kao i ulicama koje vode na taj gornjogradski trg.