DIOKI jest privatna odgovornost, ali Vlada je ta koja mora natjerati odgovorne da ispune svoje obaveze – poručili su sindikalni vođe i radnici DIOKI-a na prosvjedu na Trgu bana Jelačića.

Povorka od 250 nezadovoljnih radnika koji nisu dobili već pet plaća, okupila se na Trgu hrvatskih velikana te se uputila prema Trgu bana Josipa Jelačića. Razlog održavanja ovog prosvjeda je nezainteresiranost Vlade Republike Hrvatske za hitno poduzimanje mjera za spašavanje DIOKI-a i dugoročno osiguravanje egzistencije radnika.


Na trgu su održani govori upućeni Vladi, Robertu Ježiću te ministru gospodarstva i prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.

”Ovdje smo u mirnom prosvjedu, borit ćemo se i rukama i zubima za ono što smo zaradili, krajnje je vrijeme da sjednete za stol i dogovorite se, ali ako to ne uspijete, što onda može ranjena zvijer nego ugristi” upozorio je Bojan Kovačić, predstavnik radnika Diokija, jedan od aktera štrajka glađu – posljednjeg očajnog čina za kojim su posegnuli prevareni radnici.

Kovačić je ponovio kako radnici samo traže svoje pošteno zarađene plaće i otpremnine, te podsjetio kako radnici nisu krivi za loše poslovanje tvrtke.


Radnici su iskazali ogorčenje što im Vlada unatoč obećanjima nije pomogla u ovoj bezizlaznoj situaciji. Dosta im je govora kako je DIOKI privatna tvrtka.

”To je bila državna tvrtka, tko je dozvolio Ježiću da je privatizira” oštro je reagirao Zdravko Rumenović, predsjednik radnika u Radničkom vijeću.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever optužio je Vladu da kupuje vrijeme obećanjima, te da je pitanje kada će platiti dugove. ”Tvrtka možda jest privatna imovina, ali radnici to zasigurno nisu” zaključio je Sever.


U govorima se tražila podrška građana, a prisjetili su se i radnika Dalmacijavina, Gredelja, Kamenskog te svih ostalih koji su se našli u sličnoj situaciji.

Stožer za obranu DIOKI-a poručio je kako će se blokada industrijskog kompleksa na Žitnjaku nastaviti do ispunjenja zahtjeva, odnosno, isplate plaća.

Prosvjedna povorka uputila se prema USKOK-u, te potom prema Ministarstvu gospodarstva.

Izvor: www.infopunkt.tv

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here