Drama Plodna voda spisateljice Marine Vujčić nagrađena je 2020. najvažnijom hrvatskom nagradom za neobjavljen dramski tekst, prvom Nagradom Marin Držić a praizvedena je u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu 9. prosinca u režiji Nenni Delmestre.

Uvijek aktualna tema majčinstva kroz likove nekoliko arhetipova žena, uvezuje njihove paralelne priče u širu kritiku konzervativnog svjetonazora koji žene podređuje izmišljenim potrebama društva.

Drama Plodna voda zalaže se za čudesnost  i radost majčinstva, ali i za pravo na zbunjenost, strah, nelagodu, sreću, očaj, blaženstvo, preobražaj, ljubav ili neljubav, slobodu, otpor – na sve ono što se jednoj ženi u glavi i srcu može dogoditi dok postaje ili ne postaje majkom. Tekst se zalaže za društvo u kojemu žena nije tek kućanski aparat koji proizvodi potomke i obroke za obitelj. Zalaže se za autonomiju nad vlastitim tijelom i vlastitom sudbinom. Zalaže se za oblike života u kojima ljubav i nasilje ne mogu u istu rečenicu. Zalaže se, na koncu, za sve verzije plodnosti koje mogu dati smisao nečijem postojanju; za autentičnost kao ljudsko i žensko pravo. Zvučna kulisa ove drame nalikuje Morseovim znakovima, ali koji dolaze od prirode. Valjda ćemo te znakove i u vlastitim dramama, gradovima, zemljama i svjetovima jednom dešifrirati, napisala je Marina Vujčić.

Ulaznice možete nabaviti na linku:

https://www.hnk.hr/hr/prodaja/predstava/1889/