U četvrtak, 12. siječnja, s početkom u 12 sati u foajeu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu bit će održana promocija knjige Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač, autorice Martine Petranović. Knjiga je posvećena slikarskome i kazališnome, a ponajprije scenografskom opusu likovnoga i kazališnoga umjetnika Zlatka Kauzlarića Atača. Monografiju će predstaviti, uz autoricu knjige dr. sc. Martinu Petranović i ak. slik. Zlatka Kauzlarić Atača, intendantica dr. sc. Iva Hraste Sočo, urednica knjige i autorica teksta dr. art. Ivana Bakal, akademkinja Željka Čorak autorica teksta te recenzentica – teatrologinja dr. sc. Ana Lederer.

Monografija Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač treća je znanstvena autorska knjiga u izdavačkome nizu Kazališna likovnost u knjizi koji su 2017. godine zajednički pokrenuli Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta HAZU i Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH. Spomenuta knjiga je dosad najopsežnije izdanje u ovoj biblioteci te se proteže na 472 stranice velikoga formata i uključuje oko 300 kartica teksta i gotovo 1000 likovnih priloga. Tekstove u knjizi potpisuje troje autora. Uvodni tekst knjige „Don Quijote s koprivničkih neravni“ mišljen iz ponajprije uredničkoga i memoarskoga kuta napisala je jedna od utemeljiteljica i urednica biblioteke, kostimografkinja Ivana Bakal.

Završni tekst posvećen Atačevu slikarskome opusu „Zlatko Kauzlarić Atač – poglavlje hrvatskog slikarstva“ napisala je akademkinja Željka Čorak, jedna od najboljih poznavateljica Atačeva likovnoga stvaralaštva. Središnji tekst u knjizi, teatrološku studiju o Atačevu kazališnom djelovanju „Slikar u kazalištu – Zlatko Kauzlarić Atač“ napisala je teatrologinja Martina Petranović iz Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta HAZU, koja je sastavila i biografske, teatrografske i bibliografske priloge na kraju knjige.

Dizajn knjige potpisuje grafički dizajner Mario Aničić, a njegovo likovno oblikovanje nadahnuto osvjetljava i upotpunjava Atačev likovni rukopis te slijedi, potkrepljuje i nadograđuje tekstualni dio knjige. Knjiga je nagrađena nagradom ULUPUH-a kao najbolji izdavački projekt u 2021. godini, te je bila izabrana među 18 hrvatskih književnih naslova koji su se natjecali za titulu najljepše oblikovanih knjiga svijeta međunarodnog sajma knjiga u Leipzigu, odabranih među rekordnih 210 izdanja prijavljenih na natječaj Hrvatska lijepa knjiga 2020. Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Monografija je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Gradskoga ureda za kulturu Grada Zagreba, Grada Koprivnice, Belupa d. d. iz Koprivnice, Podravke d.d., Forma-Biroa d. o. o., Nimble 22 Advisoryja d.o.o. i Rotary kluba Koprivnica.

Nakladnici: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – HAZU, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH
Autorica: Martina Petranović
Urednice: Ivana Bakal, Martina Petranović