U utorak, 7. veljače u 19 sati u Kazalištu KNAP, Ivanićgradska 41a, održat  će se promocija knjige autorskih fotografija Petre Slobodnjak DISPLACEMENT Planinska 7.

Knjiga je nastavak na uspješnu izložbu istoga naziva koja se mogla vidjeti u Galeriji Događanja u listopadu 2022., za koju je Petra Slobodnjak primila prvu nagradu na natječaju Muzeja suvremene umjetnosti, Zagreb i Grada Zagreba za mlade umjetnike Ivan Kožarić te godišnju nagradu za mladog umjetnika ULUPUH-a.

O knjizi će govoriti autorica i urednica knjige Petra Slobodnjak, povjesničarka umjetnosti Iva Prosoli, vizualni umjetnik Igor Kuduz te povjesničarka umjetnosti Ivana Meštrov, voditeljica Galerije Događanja.

Knjiga govori o životu stanovnika Planinske 7 kroz vizuru autorice Petre Slobodnjak, ujedno i aktivne sudionice zajedničkih događanja:

«Petnaest godina živjela sam u iznajmljenom stanu na zagrebačkoj Pešči. Kupovinom vlastite nekretnine prvi put sam napustila tu za mene posebnu zgradu, u koju sam došla kao studentica na prvoj godini fakulteta i stvorila novu zajednicu, možda čak i obitelj. Ono što je započelo kao normalna ljudska interakcija koja je služila kao lijek za umanjivanje izoliranosti, jer već godinama radim od kuće, postalo je dugoročni proces stvaranja prijateljstva s pojedincima različitih životnih, vjerskih i političkih uvjerenja. Priča o zgradi eklektični je kolaž spontanih događaja, njenih interijera i osebujnih individualaca između kojih se stvorila neočekivana bliskost. Fotografije i tekstovi mali su isječak iz velike intimne predstave o zajedničkom životu koji uključuje smijeh, suze, iscrpljenost, opraštanje, povjerenje, podršku, prihvaćanje različitosti, stvaranje osjećaja doma i lekcije potrebne za osobni rast. Sve u cijelosti, čudesne boje života.» – kaže autorica.

Iz teksta Ive Prosoli: «Važno je napomenuti da se u Planinskoj 7 ne radi o insceniranoj fotografiji premda bi se to moglo pomisliti. Petra Slobodnjak fotografirala je situacije koje su se pred njom (i s njom) odvijale. Važan dio knjige su i priče, crtice iz života, koje Petra donosi vještom naracijom, vrlo živo, britko, duhovito, oživljavajući dodatno likove s fotografija. Osim što nam pruža uvid u detalje (su)života živopisnih stanara jedne adrese, suptilno osobnim pričama podastire nam kroniku našeg doba u lokalnom i globalnom kontekstu istovremeno mu prkoseći

Knjiga je podijeljena u tri cjeline (na tri različite vrste papira) koje obuhvaćaju fotografije i autorske tekstove; dokumentaciju Predavanja u Planinskoj 7 (PuP7); i tehnički dio o knjizi i podatke o autorici.

O autorici:

Petra Slobodnjak rođena je u Bjelovaru 1988. godine. Diplomirala je 2012. godine na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, smjer Dizajn grafičkih proizvoda. Od 2014. godine radi kao slobodnjak, nezavisni profesionalac, na po¬dručju grafičkog dizajna i fotografije. Fotografske radove proteklih je godina izlagala na sedam samostalnih te nekoliko skupnih izložbi. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD). Fotografkinja je Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO (od 2016.). Završila je Restart školu dokumentarnog filma. Dobitnica je stipendije američke agencije VII. Dobitnica je nagrade za mlade umjetnike Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb i Grada Zgreba Ivan Kožarić za 2022. godinu te godišnje nagradu za mladog umjetnika ULUPUH-a za 2022. Petra Slobodnjak živi i djeluje u Zagrebu.