Početna Događanja Projekt „Osobni asistent-neovisan život“

Projekt „Osobni asistent-neovisan život“

U okviru projekta „Osobni asistent-neovisan život“ koji je pokrenula udruga ZAMISLI financijskim sredstvima Europske unije i Nevena Zubčić, 23-godišnja studentica iz Zadra dobila je osobnu asistenticu što joj je uveliko olakšalo studentski život i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Nevena je studentica druge godine diplomskog studija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, modul Rehabilitacija osoba oštećena vida, a živi u Studentskom domu „Cvjetno naselje“.

Zbog kretanja uz pomoć invalidskih kolica potrebna mi je pomoć druge osobe. Dok osobe bez invaliditeta muči pitanje što će sutra obući, meni je glavno pitanje tko će me sutra obući, pomoći mi oko kupanja i slično. Moja je obitelj u Zadru i ne mogu očekivati da mi dolaze svaki dan ili vikendom. Neke aktivnosti naprosto ne mogu čekati da mi dođu roditelji. Zbog toga je dobivanje osobne asistentice za mene bio pravi dobitak, jer si sada sama organiziram i isplaniram kad ću što obaviti, a znam da imam nekoga tko će u to vrijeme biti sa mnom i pomoći mi sve što treba. Osobna asistentica je moja desna ruka, odnosno – moje oči, ruke i noge“, istaknula je Nevena Zubčić.

Otkada ima osobnu asistenticu ne treba se prilagođavati drugima i konstantno očekivati pomoć od drugih. Iako u Zagrebu ima jako puno prijatelja ne može se uvijek osloniti na njih, jer i oni imaju svoje obveze ili neke aktivnosti ne mogu napraviti – primjerice pomoći oko transfera u kolica ili kod obavljanja higijene. Projekt osobne asistencije povećao je kvalitetu studiranja, odnosno učinio Nevenin život neovisnijim.

Osobna asistentica pomaže mi u obavljanju osobne higijene, kupanju, pospremanju sobe, kuhanju, obavljanju administrativnih poslova (popunjavanje papirologije), odlasku u shopping, banku, kod doktora i dr. Ranije sam uvijek morala moliti da me prijatelji odvezu na autobusni kolodvor kako bih otputovala u Zadar. Sada idem kad god poželim, jer mi u tome pomaže moja osobna asistentica“, kazala je Nevena.

Projekt „Osobni asistent-neovisan život“ financiran je sredstvima unutar Operativnog programa „Razvoj ljudskih potencijala“ 2007. – 2013. u sklopu Europskog socijalnog fonda, a cilj je osobama s invaliditetom osigurati veći stupanj neovisnosti i potrebnu podršku u svakodnevnom životu. Kroz udrugu Zamisli ukupno devet mladih osoba s invaliditetom ostvaruje ovu podršku.