U cilju koordinacije brojnih aktivnosti u svezi s promicanjem i unapređenjem dojenja na  razini lokalne zajednice, nastavljajući se na dosadašnje programe Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i UNICEF-a: „Rodilišta – prijatelji djece“ Grad Zagreb izradio je Program promicanja i unapređenja dojenja u zajednici za razdoblje 2015.-2017. (Sl.gl.2/15). Cilj projekta je omogućiti bolju i lakšu dostupnosti obiteljima i majkama koje trebaju pomoć i podršku vezanu uz dojenje, prehranu i njegu dojenčadi i male djece, a koju im pruža – patronažna sestra IBCL savjetnica.

U okviru Programa osigurali su:

usluge besplatnog savjetovanja (bez uputnice) mogu se ostvariti unutar projekta “Savjetovališta za majke i djecu, savjetovališta za dojenje” na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Istok, Grižanska 4, te na lokaciji Dom zdravlja Zagreb-Istok, Ninska 16. U listopadu 2016. godine otvoreno je „Savjetovalište za majke i djecu“ u zapadnom dijelu grada Zagreba, na lokaciji Dom zdravlja Zagreb Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11. Povećanjem broja dostupnih savjetovališta za majke i djecu unaprijedili smo dostupnost zdravstvenih usluga na području gradskih četvrti Dubrava, Sesvete i Črnomerec.

Savjetovališta kontakti:

E-mail: [email protected]

Ninska 16

Radno vrijeme: ponedjeljak, srijeda i petak 11.30 – 15.30

Tel: 01/2050 -763, 091 2350 216

Grižanska 4

Radno vrijeme od ponedjeljak-petak od 11,30 – 15,30 h
tel: 01 2960 456

E-mail: [email protected]

Prilaz baruna Filipovića 11.

Radno vrijeme: srijeda 14.00-18.30 sati

petak 13.00-17.00 sati

Telefon: 01/3780 444

Mob: 091 3876510

klupe za prematanje (dojenje) djece

U okviru Doma zdravlja Zagreb-Zapad, Prilaz baruna Filipovića 11 preuređen je park za djecu u koji je postavljena i prva klupa za prematanje i dojenje djece. Klupa za dojenje i prematanje postavljena je i na lokaciji, Ulica Lavoslava Švarca (neposredno pored dječjeg igrališta), Gradska četvrt Maksimir.

10 stolića za prematanje djece osigurali su unutar Gradskih upravnih tijela na lokacijama na kojima je najveća fluktuacija majki (obitelji) s malom djecom:

Opća uprava:

– Odjel za središnje evidencije i registar birača, Zagreb, Ilica 25,

– područje Gradske četvrti Peščenica – Žitnjak Zagreb, Zapoljska 1,

– područje Gradske četvrti Črnomerec, Trg Francuske Republike 15,

– područje gradske četvrti Susedgrad,  Zagreb, Sigetje 2,

– područje Gradske četvrti Medveščak 15, II kat,

– područje gradske četvrti Maksimir, Zagreb, Petrova 116,

– Područni ured Novi Zagreb, Av. Dubrovnik 12, I kat, ( centar za socijalnu skrb)

Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom na lokaciji:

– Nova Cesta 1, odjel za socijalnu skrb

– Vodnikovu 14, odjel za populacijsku politiku

Gradska uprava Grada Zagreba, Trg S. Radića 1

– Gradska ljekarna Zagreb osigurala je stolić za prematanje djece u prostoru Gradske ljekarne Zagreb, na lokaciji Trg bana Josipa Jelačića.

– Grad Zagreb osigurao je sredstva za opremanje i adaptaciju prostora u okviru projekta „Ambulanta za laktaciju“ pri Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“, Sveti Duh 64. Ambulanta za laktaciju u Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ jedina je ambulanta u Republici Hrvatskoj koja pruža specifične zdravstvene usluge u vezi s laktacijom.

Izravni korisnici obuhvaćeni Programima su trudnice, majke, novorođenčad, dojenčad i mala djeca, te njihova cjelokupna obiteljska zajednica.