sex shopVrijeme je blagdana, a samim time i darivanja pa nije čudo da internetski portali doslovno “vrve” preporukama za “pod bor”. Ima tu svega, naravno, svake godine cilj je biti jednostavan, ali opet i originalan u odabiru poklona. Kladio bih se da je seksi donje rublje jedna od “najkupovanijih” skupina artikala za vrijeme prosinca, a onda se pitam – što je sa sex shopovima? Doživljavaju li i oni “procvat” tijekom blagdana? Koliko Hrvati uopće posjećuju sex shopove?

Eto zanimljive ideje za istražiti…

 

U svjetlu ovoga, mediji pišu da je na današnji dan prije 25 godina otvoren prvi seks shop na prostorima bivše Jugoslavije. Da, baš u Zagrebu i to u Horvaćanskoj 44. Navodno je to tada je to bila prava senzacija. Tadašnji mediji brujali su o “diskretno osvjetljenoj prodavaonici zatamnjena izloga”, a nabrajali sve ono što se i danas može pronaći u ovakvim dućanima – seksi donje rublje, mirise, kuglice, lisice, bičeve… Prvi zagrebački/hrvatski/regionalni seks shop, inače originalnog  imena “Sexy shop” otvoren je na inicijativu Nikole Lujića iz Bosanskog Šamca.

Samo tri dana poslije otvoren je i prvi privatni “djutić”, isto prvi takav na prostorima bivše države, a radilo se o specijaliziranoj prodavaonici elektroničke opreme poznatih svjetskih firmi.

Iako su vlasnici i tada očekivali da će građanstvo – potaknuto božićnim duhom koje redovito slijedi “potrošačko ludilo” – pojuriti u ove zanimljive blagdanske novitete na ulicama grada Zagreba, velika većina seks shopova i privatnih “djutića” koja su tada otvarala svoja vrata uskoro su bili primorani zaključati ih, a “Sexy shop” u Horvaćanskoj pao je u totalni  zaborav.

Čudno. A opet i nije, s obzirom da tadašnje stanovništvo još nije poznavalo internet, a samim time – pretpostavljamo – i možda “muku” mučilo s nedostatkom ideja o tome što kupiti i kako to iskoristiti. Eto još jedne ideje za istražiti i ispričati.

Autor: Marko Hodalj