Radnja “Prijateljica” odvija se u suvremenom New Yorku. To je istovremeno gorka i slatka priča o jednoj mogućoj ljubavi, čistoj i bez interesa, koja biva uništena sveprisutnim materijalizmom i ne baš dobrohotnom intervencijom navodnih prijatelja. Tekst je napisan 1990-e, a dosada je izveden u osamnaest zemalja.

Glumci:

ONA: Dunja Sepčić

ON: Goran Grgić

PRIJATELJ: Igor Golub

PRIJATELJICA: Nada Abrus

Scenografija: Igor Dobranić

Kostimografija: Danica Dedijer i Višnja Iris

Izbor glazbe: Boris B. Hrovat

Talijanski pisac Mario Fratti (L’Aquila, 1927), nakon višegodišnjeg boravka u Veneciji gdje je diplomirao strane jezike na Filozofskom fakultetu, od 1963-e godine živi i radi u New Yorku. Dramski pisac internacionalne slave, kazališni kritičar, akademski profesor na najpoznatijim američkim sveučilištima. Originalan i inventivan dramaturg, napisao je preko 50 drama, koje su prevedene na više od 20 svjetskih jezika i koje su izvedene na nacionalnim radijima i televizijskim postajama te na više od 400 teatarskih pozornica. Njegova adaptacija filma “8 ½” Frederica Fellinija, nazvana “Devet” (“Nine”) postigla je više od 2000  izvedbi  na Broadwayu, na turnejama po Americi i cijelom svijetu. „Nine“ je osvojio najprestižnije američke i talijanske nagrade, između ostalih Lava San Marca, nagradu Tony, nagradu Eugene O’Neill.  Režiser Rob Marshall je 2009. sa svojim filmom “Nine”, koji je baziran na Frattijevom istoimenom mjuziklu, bio nominiran za Oscara u četiri kategorije. Prošle je godine Mario Fratti proglašen za jednu od najutjecajnijih osoba talijanske zajednice u Americi.

Boris B. Hrovat (Zagreb, 1956), pisac, prevoditelj, kazališni kritičar, dramaturg, urednik na Trećem programu Hrvatskog radija, talijanist.  Autor je romana, priča, drama i kazališnih eseja koji su prevedeni na talijanski, slovenski i češki. Surađivao je sa najutjecajnim kazališnim režiserima u Hrvatskoj i Italiji: M.M.Giorgetti, Nino Mangano, Paolo Magelli, Joško Juvančić, Ivica Kunčević i drugi. Njegovi prijevodi talijanskih dramatičara (Goldonija, Pirandella, De Filippa, Foa, Nicolaia) izvedeni su su na svim važnijim hrvatskim scenama kao i na radiju.  Nedavno je njegova komedija „Igra“ izvedena u New Yorku, u sklopu mjeseca talijanske kulture u New Yorku. Njegova monodrama “Monolog Nicolette Connio” objavljena je  u prestižnom talijanskom časopisu “Sipario” 2008. godine. Dobitnik je različitih literarnih i kazališnih nagrada. S Mariom Frattijem vezan je dugogodišnjim prijateljstvom i uzajamnim poštovanjem. Frattijevu dramu “Irak” preveo je i objavio na Trećem programu Hrvatskog radija.

Goran Grgić prvak je drame HNK u Zagrebu, Nada Abrus je prvakinja kazališta Komedija, a Dunja Sepčić diplomirana glumica, povratnica iz New Yorka sa službenim statusom slobodnog umjetnika. U Hrvatskoj je poznata po ulozi Marie Callas koju je izvela u HNK-u Rijeka kao i po svojim ulogama u hrvatskim filmovima i televizijskim serijama. Igor Golub profesionalni je glumac u Kazalištu Virovitica.