„Priče iz bečke šume“ program je Hrvatske glazbene mladeži za mladu publiku koja će 29. studenoga 2022. godine upoznati valcere i polke obitelji Strauss uz ples i priču o bontonu odijevanja. Program obuhvaća dva velika koncerta i likovni natječaj koji će kulminirati izložbom.

Program organizira Hrvatska glazbena mladež (HGM) u suradnji s KD Vatroslava Lisinskog, i Zagrebačkom filharmonijom. Koncerti će se održati 29. studenoga s početkom u 10:30 sati i 12 sati, a izložba likovnih radova djece netom prije koncertnih izvedbi točnije u 9:30 sati isti dan. Maestro Tonči Bilić dirigirat će Zagrebačkom filharmonijom, modna dizajnerica Martina Vrdoljak Ranilović bit će moderatorica, Jasna Čižmek Tarbuk je umjetnička voditeljica i koordinatorica za ples u suradnji s plesnim odjelom Umjetničke škole Franje Lučića i Umjetničkom plesnom školom Silvije Hercigonje.

Valcer, (njem. Walzer, od walzen: valjati), društveni ples u trodobnoj mjeri i polka, češki narodni ples brza tempa u dvočetvrtinskoj mjeri bit će u središtu pažnje ove glazbene priče, carske i kraljevske monarhije. Plesovi koji su međunarodni uspjeh postigli još na Bečkom kongresu 1815. godine, povezat će se s kulturom odijevanja. Kultura odijevanja dio je naše svakodnevice. Iako je stil odijevanja izraz naše osobnosti, postoje osnovna pravila dobrog odijevanja. Martina Ranilović Vrdoljak vodit će mladu publiku kroz glazbu obitelji Strauss te će ih upoznati s osnovnim pravilima dobrog odijevanja. Sve to bit će začinjeno koreografijama koji će mladoj publici prirediti polaznici plesnih umjetničkih škola.

Likovni natječaj i izložba

Program prati likovni natječaj „Radost slikanja uz glazbu“ gdje mladi slušajući glazbu Johanna Straussa u školi na zadanu temu, kao pripremu za odlazak na koncert, svoje dojmove prikazuju likovnim radom pod mentorstvom svojih pedagoga i nastavnika. Ovaj natječaj HGM pokreće svake godine, a ove godine čak na dva programa, s ciljem motiviranja djece predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, da likovnu inspiraciju pronađu u glazbi.

Radove će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Ida Loher i Maja Rožman, profesorice na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb te Martina Ranilović Vrdoljak, modna dizajnerica, a više informacija možete pronaći na hgm.hr mrežnim stranicama.

Bitno je naglasiti da je Hrvatska glazbena mladež članica najveće međunarodne mreže glazbenih mladeži Jeunesses Musicales International kroz koju djeluje na svjetskoj glazbenoj pozornici u čak 60 država.

Programe HGM-a podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba te Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba. U realizaciji programa HGM-a svestrano sudjeluju i Etnografski muzej u Zagrebu, Zagrebačka filharmonija, Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Glazbena škola Vatroslava Lisinskog Centar za kulturu i informacije Maksimir, Centar za kulturu Trešnjevka, SKUD Ivan Goran Kovačić, Umjetnička škola Franje Lučića, Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje te brojni umjetnici. hgm.hr