Početna Izbor Preuzmite besplatni priručnik za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade

Preuzmite besplatni priručnik za postavljanje fotonapona na krov kuće ili zgrade

Obnovljivi izvori energije postali su sve zanimljiviji, atraktivniji i, možda najvažnije, financijski još isplativiji. Međutim, u Hrvatskoj je ugradnja i korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo solarnih elektrana, minimalna.

Zanimljivi podaci:

  • solarne elektrane sudjeluju sa samo 0,6 posto u proizvodnji električne energije u Hrvatskoj
  • Njemačka (koja ima drastično manju insolaciju od Hrvatske) iz svojih iz solara proizvede količinu električne energije koja se u jednoj godini potroši u Hrvatskoj
  • Hrvatska je predzadnja u EU po instaliranoj snazi solarnih elektrana po stanovniku; prva je Nizozemska, a slijede Njemačka i Belgija

Kako bi ugradnja solarnih panela, ali i implementacija obnovljivih izvora energije, postala svima jasnija, ZGRADOnačelnik.hr je početkom 2022. godine pokrenuto projekt OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO.

Da bi se što jasnije i na jednome mjestu objasnilo kako ugraditi sunčanu elektranu na krovu kuće/zgrade, ZGRADOnačelnik.hr je izradio poseban priručnik / ebook, a besplatno ga možete preuzeti na linku:

https://www.zgradonacelnik.hr/savjeti/besplatna-brosura-preuzmite-prirucnik-za-postavljanje-fotonapona-na-krov-kuce-ili-zgrade/959

Tekstovi u priručniku su nastali na temelju do sada objavljenih tekstova na temu obnovljivih izvora energije (više od 200) na ZGRADOnačelnik.hr, a zahvaljujući suradnji s brojnim partnerima projekta OSUNČAJMO HRVATSKU i energetski obnovimo – ZAJEDNO. Stoga smo se u priručniku potrudili sažeti sve najvažnije informacije te smo u njemu obradili teme kao što su:

  • Zašto imati solarnu elektranu na krovu
  • O čemu razmišljati prije procesa ugradnje
  • Kako ugraditi sunčanu elektranu na krov
  • Na što paziti kod određivanja veličine i snage elektrane
  • Ima li smisla realizirati solarnu elektranu bez poticaja Fonda

Vjerujemo da će mnogima ovaj priručnik pomoći u procedurama ugradnje te da će ako su sumnjali u prednosti ugradnje ta sumnja sada nestati.

Ugradnja obnovljivih izvora energije put je ka energetskoj samoodrživosti. Na svakome od nas je da procijenimo svoje sposobnosti i mogućnosti te donesemo odluku u pravome smjeru. Vjerujemo da će ovaj priručnik biti dobra podloga za takvu odluku.