Za sve nas žene, koje više nismo za burne izlaske i lumpovanja do u zoru, kazalište se pokazalo dobrim odabirom. Naime, s prijateljicama polako uvodim ritual odlaska u kino ili na predstavu, jednom mjesečno. I, samo da se zna, kazalište polako preuzima primat. Sviđa mi se ovo “vrijeme za nas” iako se neki od muževa ne bi baš složili. Prebrzo im dođu naši izlasci. “Cugica” prije ili poslije predstave, lagana šetnja i prekrasnih četiri sata s ugodnom ekipom.

Tako smo ovu subotu, nas pet, otišle pogledati 5žena.com. Netko je negdje čuo kako je predstava dobra i eto nas pet teatralno na balkonu. Šteta, u gledalištu sjedi svega desetak muškaraca. Ne znam zašto.

Priručnik za “uporabu muškaraca”

Pozornica je dnevni boravak u kojoj je svaka od nas odslušala tisuću tračeva, popila litre kave, isplakala potoke suza što od jada, što od smijeha. Tema je, da skratimo, priručnik za uporabu muškaraca. I, vjerujete mi, ne postoji žena koja nije prepoznala ili njega ili sebe.

Iako se lako može reći da je cijela predstava totalno klišeiziranje, to vas neće spriječiti da doslovno plačete od smijeha nakon svake rečenice, tražite maramicu da obrišete nos i razmazanu maskaru. Toliko je dobro! Jer, zaista, svaka od nas je doživjela i prljave čarape, i zapišanu wc školjku, i daljinski upravljač i još milijun sitnica koje nas dovode do ludila.

5žena.com
Foto: scenavidra.hr

Redatelj René Bitorajac, definitivno je uspio prilagoditi djelo našem mentalitetu i načinu života. Mia Anočić Valentić (Tea), Nataša Janjić (Jelena), Nataša Dangubić (Gloria), Daria Lorenzi Flatz (Indira), Nina Erak-Svrtan (Đurđa) su divne, svaka na svoj način i svaka u svojoj životnoj priči, svaka u svom snu i svaka sa svojim muškarcem.

Za svaku preporuku

Danas, nakon što su se dojmovi malo “slegli” pitala sam prijateljicu Anu za mišljenje i eventualnu preporuku. “Iako pomalo (ali zaista pomalo) karikirano, ženski likovi iznose percepciju muškaraca kako ih žene zaista i doživljavaju. Mislim da su rijetke gledateljice koje se bar u jednom trenu nisu mogle poistovjetiti sa jednom od 5 generacija žena koje iznose svoje mišljenje. Sve smo mi to jednom pomislile (ako već ne i ovako otvoreno izgovorile) i malo je lakše kada vidiš da to nije nepoznat pojam. Naše žensko društvo je otvoreno, iznose se/komentiraju gotovo sve teme (gotovo istim rječnikom) kao i u predstavi, pa je bilo zanimljivo vidjeti to isto i s druge strane, a istovremeno pratiti reakcije drugih gledateljica te nadasve rijetkih gledatelja u publici. Preporučila bih 5žena.com svim ženama da vide kako svakodnevne frustracije postoje i kod drugih žena i da se o njima može i javno govoriti.”

Eto, nas dvije vam toplo preporučamo žensko druženje uz smijeh i suze. I da znate, idući put vodim bolju polovicu. Da. Predstavu ću morati pogledati još jednom, jer se bojim da sam u napadu smijeha nešto propustila.

Autorica: vjerna čitateljica portala Zagrebonline.hr

5žena.com
Foto: scenavidra.hr