Foto: PRESS bolnica iznutraČetvrtu godinu zaredom, posljednji dani rujna rezervirani su za za desetke uličnih umjetnika iz Hrvatske i raznih krajeva Europe!

Ovogodišnje izdanje Muzeja Ulične umjetnosti, najvećeg festivala ulične umjetnosti u Hrvatskoj održat će se od 22-og do 29-og rujna, a taj dan i ekskluzivno otvramo MUU u prostoru stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 koju smo dobili na korištenje pod pokroviteljstvom gradonačelnika Milana Bandića.

“Ovogodišnje izdanje Muzeja Ulične Umjetnosti po prvi put se bavi revitalizacijom napuštenog gradskog prostora tako da na tu lokaciju dovodi kulturni sadržaj i pretvara ju u novo gradsko kulturno žarište i mjesto susreta. Ove godine to je prostor stare vojne bolnice u Vlaškoj 87 u kojem ne bismo mogli stvarati bez pokroviteljstva gradonačelnika Milana Bandića i grada Zagreba koji su nam odobrili korištenje ovog spomenika kulture. U dogovoru s gradonačelnikom prostor u Vlaškoj dan nam je na korištenje na minimalno dvije godine a ostali gradski prostori koji nisu u funkciji stavljeni na raspolaganje što jasno pokazuje namjeru gradonačelnika i nadležnih ureda da planski koriste uličnu umjetnost u svojoj razvojnoj politici. To je ta nužna simbioza. Ovogodišnji MUU samo je primjer potencijala kojeg ova zgrada kroz naš program ima!” izjavila je direktorica Muzeja Ulične Umjetnosti Ivana Vukšić.

Foto: PRESS bolnica izvana

Osim već prepoznatljivih murala, ovogodišnji MUU donosi nam i instalacije među kojima je i ona priznatog hrvatskog umjetnika Sergeja Vutuca, zatim kolaboraciju s Dis – Patch kolektivom iz Beograda, rad multimedijalnog hrvatskog umjetnika Davora Sanvincentija te uz brojne hrvatske umjetnike i one iz Italije, Španjolske, Francuske, Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine:

Moneyless (IT), Tellas (IT), Ciredz (IT), Harsa (ESP), Debza (FR), Salome (FR), Boris Pramatarov (BG), Sergej Vutuc (HRV), Sretan Bor (HRV), Pekmezmed (HRV), Ninja Tiger (HRV), Vanja Trobić (HRV), Paprat (HRV), Ivana Pipal (HRV), Cho Cho (HRV), Tifani Rubi (HRV), Miron Milić (HRV), Stipan Tadić (HRV), Auks One (HRV), Ugruv Smek (HRV), Dunja Janković (HRV), Vedran Kolac (HRV), Davor Sanvincenti (HRV), Esh (BiH), D.L.T. (SRB), EmaEmaEma (SRB), TV Doily (SRB), Fuck Toys (SRB), Weedzor (SRB), Fat Kid Benny (SRB), Linch (SRB), Blind Tape Quartets (SRB), Biskoteka (SRB).

Prisutnima se obratio i Krešimir Stračević, predsjednik uprave Croatia Osiguranja, novog partnera Muzeja Ulične Umjetnosti koji je izrazio zadovoljstvo oko sudjelovanja u ovakvom projektu. “Nezavisna umjetnička scena često ne nailazi na dovoljno potpore i medijskog prostora koji je zaslužila. Croatia Osiguranje želi zajedno s Muzejem Ulične Umjetnosti brendirati grad Zagreb na nov i urban način.” Tim povodom predstavili su i svoj novi projekt – virtualnu platforumu “Projektor” koja će omogućiti nezavisnim umjetnicima da prezentiraju svoje projekte te će zajednica odlučivati o tome koji od njih će dobivati financijsku podršku.

Gaella Gottwald, ravnateljica Hrvatskog društva likovnih umjetnika predstavila je ekološki osviješteni projekt Solarnog drveta ispred HDLU-a, autora Gjina Šutića. Muzej ulične umjetnosti i ove godine nastavlja uspješnu suradnju s HDLU, nakon prošlogodišnje intervencije engleskog kolektiva ROBOTS s najvećom recikliranom instalacijom na fasadi HDLU-a.

Za kraj se svim prisutnima obratio gradonačelnik Milan Bandić koje je spomenuo dosadašnje uspješne projekte MUU-a, Branimirovu, Dugave i Siget te smatra da je Vlaška – “Kruna rada Muzeja Ulične Umjetnosti! Vlaška 87 i ostali napušteni prostori grada Zagreba pružaju nove mogućnosti i priliku za razvitak grada na europskoj umjetničkoj sceni.”

Muzej ulične umjetnosti dio je projekta ‘Recover the Streets’ u suradnji s četiri europska grada: Zaragoza (Španjolska), Toulouse (Francuska), Besançon (Francuska) i Cologne (Njemačka) s kojima je oformljena mala mreža festivala unutar koje razmjenjujemo iskustva, lokalne umjetnike i na taj način potičemo širenje znanja i promociju Hrvatske, Zagreba i hrvatskih umjetnika u Europi. Projekt je financiran osim lokalnim i državnim sredstvima i sredstvima Europske unije kroz program Kultura 2007 – 2013.

Također, ovogodišnji noviteti Muzeja Ulične umjetnosti uključuju regionalnu suradnju s Dis-patch kolektivom iz Beograda, kroz regionalni postav naziva ‘KOLEKTIVNE AUTONOMIJE’ koju će zajednički kreirati velika grupa umjetnika s prostora bivše Jugoslavije dok su inicijatori i kustosi umjetnički direktori Muzeja Ulične Umjetnosti i Dis-patcha, Ivana Vukšić i Relja Bobić. ” Grupa autora preuzeti će dio stare vojne bolnice i formirati niz “tematskih soba”, koje će kroz zidno crtanje i prostorne intervencije biti transformirane u osobne ambijente autora, “oltare” koji će njihov pretežno dvodimenzionalni umjetnički izraz reflektirati u prostornoj domeni.”

Među novitetima tu je i novi projekt MUU i Fonoteke – MUU Katalog / Fotoknjiga. Putem Fotograma izravno će se preuzimati sve fotografije koje slikate putem instagrama ili koje uoploadate na neki od online foto servisa (flickr, picasa i dr.) na ovogodišnjem otvorenju Muzeja Ulične Umjetnosti s hashtagom #muuzej! Svi MUUovci čije fotografije budu isprintane dobit će svoj primjer kataloga na poklon!

U suradnji sa zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade – Pogon, osmislili smo i natječaj za oslikavanje fasade Pogona jedinstvo. Rezultate natječaja saznati ćemo uskoro, dok izlagače bira žiri u sastavu: Gaella Gottwald (HDLU), Nenad Barić (Pogon) i Dafne Berc (Analog). Fasada jedinstva oslikavati će se od 13. – 21. rujna, a posljednji dan održati će se predstavljanje murala i glazbeni program dok će se istovremeno na nasipu pored Pogona jedinstvo održati program u sklopu City Accupuncture projekta.

Organizator Muuzeja neprofitna je udruga građana Centralna jedinica osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti, te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina.