Jučer  je, na području Gradskog vrta Savica, održana tiskovna konferencija povodom predstavljanja projekta kućnog kompostiranja otpada.

Tom prigodom zagrebački gradonačelnik, gospodin Milan Bandić, istaknuo je kako je grad Zagreb odlučio pokrenuti projekt kućnog kompostiranja radi uspostave cjelovitog održivog sustava gospodarenja otpadom, poticanja ekoloških vrijednosti te smanjenja ukupne količine otpada koja završava na odlagalištima, a sve s ciljem stvaranja boljeg, ljepšeg i kvalitetnijeg života. Istaknuto je da je kompostiranje najstariji i najprirodniji način recikliranja otpada, a odnosi se na proces prirodne razgradnje organskih tvari pri čemu nastaju ugljikov dioksid, voda, toplina i kompost bogat humusom. Kompostiranjem se količina otpada koja završava na odlagalištu može smanjiti za čak 30%, a zauzvrat besplatno dobiti kvalitetno organsko gnojivo koje poboljšava strukturu tla u vrtovima i sprječava isušivanje.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i gradonačelnik Milan Bandić demonstiraju kompostiranje

Gradonačelnik se također priključio prigodnoj demonstraciji kompostiranja te uputio poziv svim zainteresiranima da se priključe inicijativi. Projekt je namijenjen svim vlasnicima samostalnih stambenih jedinica i obiteljskih kuća s okućnicom. Oni će na kućnu adresu dobiti prijavnicu putem koje se mogu prijaviti, a potom će im se, ukoliko izraze interes, bez troška dostaviti spremnici za kućno kompostiranje. Ovo je tek prvi korak na putu prema čišćoj i zdravijoj budućnosti te odgovornijem gospodarenju otpadom na području Grada Zagreba.

Više informacija o projektu kućnog kompostiranja otpada možete pronaći na www.zcgo.hr

Foto: Sarah Dombre

Odgovori

Please enter your comment!
Please enter your name here