Predstava Praznine, koja je posljednjih dana jako zaintrigirala javnost, premijerno je proteklog vikenda odigrana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje se za istu tražila pozivnica više. Ova interdisciplinarna intermedijska predstava na inovativan način povezuje kazalište, film, sliku i glazbu, kroz kreativno kolaborativni proces, a realizirana je u koprodukciji HNK i umjetničke organizacije Odeon Art i Školske knjige d.d., uz pomoć 12 umjetnika, Puninu sadržaja Praznine, potpisuje kreativna producentica Ana Marija Žužul, uz autorski tim u sastavu Morana Novosel, Dubravka Lelas, Ana Vučak Veljača te Ana Marija Žužul. Praznine i temom i izvedbenim konceptom, istražuju neuralgičan trenutak današnjeg društva.

U nekazališnom izvedbenom prostoru tonske dvorane, nestajanjem punine zida i uobičajene odvojenosti publike i izvođača, stvara se neočekivani prostor uranjanja publike u događanje predstave i puninu Praznine.  Publika je gost eventa u kojemu su protagonistice istovremeno i putnici potpalublja i kapetani broda, i slučajni sudionici, i glavni likovi… Kroz njihove vizure, publika uranja u dubine unutarnjih svjetova, pa tako individualne priče, različitim scenskim elementima (filmom, zvukom i glumačkom izvedbom), zaranjajući u puninu prostora i osobnosti, na površinu iznose Praznine.

Njihove su priče neispunjeni snovi, nesnalaženje u svijetu beskraja mogućnosti, neriješeni odnosi i stranputice, krivi izbori koji donose nezadovoljstvo. U društvu koje nameće želje i potrebu za nečim većim, jačim, upečatljivijim i drugačijim, teško je prepoznati i obraniti vlastitu dostatnost i individualnost. Trajna okruženost savršenim slikama tuđih života, navodi na vjerovanje da je drugima bolje, pa time slike postaju temeljni medij i mjerilo društvenog uspjeha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Priču o tri žene koje pokušavaju ustanoviti trenutak u kojem su postale sporedni likovi svojih života, premijerno su došla pogledati i brojna imena iz glumačkog svijeta, poput Jelene Veljače, Dražena Čučeka, Barbare i Lukasa Nole, Vinka Brešana… Sljedeće izvedbe ove intrigantne predstave na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu su 23. svibnja, 1. lipnja, 8. lipnja i 15. lipnja.

Foto: Mara Bratoš i Luka Dubroja